El controvertit i polèmic gir del PSOE en relació a la qüestió del Sàhara Occidental, abandonant la defensa del dret a l’autodeterminació del poble sahrauí ha provocat indignació a una comarca com el Baix Llobregat, que sempre s’ha distingit per la seva solidaritat amb el Front Polisario.

Però un efecte colateral de la decisió de Pedro Sánchez, ha estat la soledat amb la que s’ha trobat el PSOE al Congrés de Diputats i que s’està traslladant als ajuntaments, entre ells els del Baix Llobregat.

De declaració institucional frustrada a aprovació sense el PSC

Molins de Rei, amb alcalde socialista, ha estat escenari de les repercussions del canvi de posicionament del PSOE i el PSC. L’entitat Molins amb el Sàhara ( a la fotografia, davant l’Ajuntament  va criticar, tot just coneguda la decisió, a la regidora de Cooperació de l’Ajuntament per no impulsar al Ple una declaració institucional enviada per organitzacions que defensen l’autodeterminació del Sàhara Occidental. L’alcalde, el socialista Xavi Paz, va argumentar la negativa a fer-ho pel fet que no compartia “el 100% dels punts”.

Finalment el text de la moció, enviada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD), l’Associació Catalana d’Amics amb el Poble Sahrauí ( ACAPS) i la Coordinadora d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí ( CAPS), que demana revocar el canvi de posicionament adoptat per Pedro Sánchez, va arribar al Ple de la setmana passada a través de l’oposició. La van presentar ERC, Molins en Comú i Molins Camina-Podem. Va rebre el suport també de la CUP i de Junts, tot i que aquet grup forma part del govern municipal. El PSC, encapçalat per l’alcalde Xavi Paz, es va abstenir. No va votar a favor però tampoc es va atrevir a votar en contra, tot i que, fa pocs dies, tal com va informar ElBaix.cat, l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat i dirigent socialista, Lluïsa Moret, defensava aferrissadament la nova postura del PSOE. És previsible que el PSC es trobi davant la mateixa disjuntiva en molts plens municipals de la comarca al llarg d’aquest mes d’abril.

Tornen les “Vacances en pau”

Uns dies després del Ple, l’entitat Molins amb el Sàhara anunciava que reprèn el projecte “Vacances en pau”, que ha estat dos anys aturat per la pandèmia. Enguany l’objectiu és que participin nens i nenes d’uns vuit anys per a que pugin tornar en pròximes edicions. La iniciativa permet rebre infants procedents dels campaments de refugiats de Tindouf, a Algèria, a prop del territori sahrauí ocupat pel Marroc, i s’organitza des de fa 27 anys tot i que la pandèmia el va interrompre els dos darrers anys.

Font i fotografia: Viumolinsderei

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here