La Generalitat ha donat a conèixer el cartell institucional de la Festa Nacional de l’Onze de setembre d’enguany ( a la fotografia).

El cartell té tres versions. El rerefons és de color groc i les lletres són vermelles, simbolitzant la senyera. I inclou tres missatges: “Parla ben clar, que el mot és teu”, “Trepitja ferm, que el lloc és teu” i “Respira fort, que l’aire és teu”.

Són tres versos extrets del poema “Endavant” de l’escriptora de Sant Feliu de Llobregat, Joana Raspall.

Joana Raspall i Juanola, que va morir ara fa 9 anys a la capital de la comarca, a l’edat de cent anys, fou una destacada escriptora, lexicòloga i bibliotecària. És molt coneguda per la seva obra poètica per a nens i nenes, però la seva producció literària inclou també teatre, contes i novel·les per a persones adultes. L’any 1993 va rebre la Medalla d’Or de la ciutat de Sant Feliu de Llobregat, el 2006 la Creu de Sant Jordi i el 2010 la Medalla de Treball President Macià. L’any 2013 Sant Feliu de Llobregat va celebrar l’any Joana Raspall, en motiu del seu centenari; el desembre d’aquell mateix any es va produir la seva mort.

La decisió de la Generalitat de seleccionar els seus versos s’inscriu dins la voluntat del Govern de reivindicar durant la Diada Nacional les dones que han contribuït a escriure la crònica de Catalunya.

Reproduïm el poema “Endavant” sencer, publicat al llibre “Ales i camins”(1991):

 • Respira fort, que l’aire és teu
 • i l’aire i tot et poden prendre.
 • Un cop ja l’hagis respirat
 • és carn com tu,
 • és alè teu que no es pot vendre.
 • Respira fort, que l’aire és teu.

 

 • Trepitja fort, que el lloc és teu!
 • On hi ha el teu peu no n’hi cap d’altre.
 • La terra té per a tothom
 • camins oberts.
 • Fuig de qui vulgui entrebancar-te.
 • Trepitja ferm, que el lloc és teu!

 

 • Parla ben clar, que el mot és teu
 • i el pensament ningú no el mana.
 • Si creus la teva veritat
 • llança-la al vent
 • i que s’arbori com la flama.
 • Parla ben clar, que el mot és teu!

Fotografia: BTV

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here