El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha programat 20 batudes de caça del porc senglar a la zona de caça controlada de Collserola. La primera batuda va ser el passat dijous, 6 d’octubre, al Vallès Occidental, a Sant Cugat del Vallés, amb la participació de 38 caçadors.

La resta de batudes programades a la serralada s’aniran fent fins el mes de febrer de 2023: entre els municipis on tindran lloc hi ha Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat.

Segons la Generalitat, la superfície de les batudes no supera les 150 hectàrees i ocupa una proporció que no arriba al 2% de la superfície del Parc Natural.

La singularitat del massís de Collserola , on l’ús públic i el nombre de visitants és molt més alt que en la majoria d’espais naturals, obliga al Departament a regular de forma molt estricta l’activitat cinegètica.

La pàgina web del Parc Natural de la Serra de Collserola anuncia aquestes batudes per tal que els usuaris puguin trobar alternatives; també explica els límits i accessos de les zones de batudes que queden restringits a la resta d’usuaris.

La temporada passada es van fer 15 batudes que van comportar caçar 106 exemplars de porcs senglar (a la fotografia).

És possible una gestió ètica de control de la fauna salvatge?

El sistema de batudes a Collserola és molt polèmic. L’any 2020, la llavors alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat, Lídia Muñoz, va fer arribar  a la Generalitat la seva opinió desfavorable a les batudes i va afegir que aquest no és el model que defensa el govern municipal de la ciutat. El Departament d’Agricultura va anunciar llavors l’aturada d’aquesta activitat a Collserola però només per garantir l’ús del Parc durant l’estat d’alarma, ja que les limitacions de mobilitat derivades del confinament van provocar un increment de les persones que anaven a Collserola a caminar o fer esport. L’Ajuntament de Sant Feliu reclama des de fa temps obrir un debat sobre una gestió ètica del control de la fauna salvatge arreu del territori.

D’altra banda, tal com informava fa pocs dies elBaix.cat, ajuntaments com el de Sant Andreu de la Barca, han implantat un sistema de gàbies per capturar  senglars. En alguns municipis del Vallès Oriental aquest mètode ha permès acabar amb les batudes.

Font: govern.cat

Fotografia: BTV

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here