Gavà compta amb les mines en galeria més antigues d’Europa (a la fotografia)  i les úniques dedicades a l’extracció de variscita, mineral amb el qual s’elaboraven ornaments.

Tot i això, aquestes mines, més enllà del món acadèmic, són poc conegudes fora del país. “Pel valor arqueològic que tenen es mereixen una major reconeixement internacional”, comenta la directora del Parc Arqueològic Mines de Gavà, Noemí Casado.

Per corregir aquesta anomalia, coincidint amb el 30è aniversari de les primeres visites a les mines l’any 1993, els seus gestors les volen promocionar a l’exterior. També s’han proposat tornar a les xifres de visitants d’abans de la pandèmia quan 30.000 persones s’acostaven cada any al Parc Arqueològic i al Museu de Gavà.

Les mines neolítiques de Gavà es van descobrir l’any 1975 quan unes obres d’urbanització en el barri del Can Tintorer van posar al descobert unes obertures a la roca. A dia d’avui es coneix l’existència d’unes 100 boques de mina repartides en una extensió de més de 200 hectàrees.

L’any 2007 es va inaugurar el Parc Arqueològic. Aquí els visitants poden veure les galeries originals per copsar la magnitud del jaciment i recórrer la recreació d’una mina per entendre com era treballar al seu interior fa 6.000 anys.

Noemí Casado insisteix en que cal “fer notori” aquest jaciment en altres espais, coma ara fora de Catalunya, on encara és desconegut. Es pot permetre el Baix Llobregat que un lloc de tant interès no sigui suficientment promocionat?

Font: ACN

Fotografia: gencat.cat

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here