El diputat de Junts per Catalunya i secretari de Política Municipal del partit, David Saldoni (a la fotografia),  ha anunciat fa uns dies que Junts té previst presentar les seves “principals candidatures” a les eleccions municipals de maig de 2023 en una convenció municipalista que celebraran el 28 de gener.

Sota el lema “Gent de debò”, la formació política de Laura Borràs i Carles Puigdemont  ha iniciat una precampanya amb la qual pretén impulsar les seves candidatures a tota Catalunya i convertir-se “en el partit amb més alcaldies”. L’objetiu és, segons Saldoni, “arribar a finals d’any amb unes 450 candidatures proclamades”  amb la visió posada en arribar a les 800.

Junts considera l’àrea metropolitana de Barcelona com una “altíssima prioritat”. De cara a pactes postelectorals, Junts per Catalunya, que acaba de trencar la coalició de govern a la Generalitat amb ERC, planteja, en canvi, que els grups municipals “podran fer les propostes de pactes locals que considerin”, deixant així oberta la porta a governar amb el PSC, com ja passa a municipis de la comarca com Molins de Rei o Castelldefels. En els espais supramunicipals, com les Diputacions, l’AMB o el Consell Comarcal del Baix Llobregat, aquestes decisions hauran de prendre’s per les estructures del partit. Com és sabut Junts manté en aquests moments un controvertit pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona.

La voluntat de Junts és millorar el 2023 els mals resultats obtinguts a les eleccions municipals de 2019 al Baix Llobregat. Va aconseguir el 8’26 % dels vots i 56 regidories, per darrera del PSC, ERC i els Comuns. Fins i tot van ser superats en percentatge de vot per Ciutadans ( 9’35%). L’any 2015, CIU havia aconseguit el 9’41 % dels vots.

Un dels obstacles que Junts haurà d’afrontar és la competència de l’EspaiCiu, que mitjançant candidatures locals i comarcals agrupades en la plataforma Ara Pacte Local,  vol recuperar la presència municipal de l’antiga Convergència i Unió, aprofitant la imatge de radicalisme que ofereix Junts després de la seva sortida del Govern. Alcaldes de l’espai postconvergent que semblava que es presentarien per Junts ara dubten davant l’impacte negatiu que creuen que pot tenir en votants de centre la imatge de Laura Borràs.

Fotografia: Racó Català

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here