La pràctica de la caça (a la fotografia), sovint justificada per limitar el nombre de senglars, fa temps que provoca problemes a les zones boscoses del Baix Llobregat, especialment a Collserola, per l’alt ús que en fa la ciutadania que surt a passejar o d’excursió.

L’any passat, Francesc Jiménez, veí de Vilassar i pare de dos fills petits, va sortir a fer una volta en bici i no va poder tornar a casa fins sis mesos després i en cadira de rodes. Un caçador li va disparar un tret durant una batuda de senglar que es feia en una zona molt freqüentada de la Serralada Litoral.

El seu cas va aixecar la polèmica sobre la seguretat de les batudes i ell i la seva família no volen que la seva història es repeteixi. No entenen com es poden fer batudes en caps de setmana en zones properes a les poblacions i demanen una senyalització molt més visible que la que es fa servir habitualment.

Es per això que han tramitat una petició al Parlament de Catalunya per a que es reguli la  caça, ja que la llei estatal és del 1970. Hi donen suport més de 9.000 signatures particulars i entitats com la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Ja ha estat admesa a tràmit.

El Govern de la Generalitat va engegar el passat mes d’abril una consulta pública prèvia a l’elaboració d’un projecte de decret sobre l’activitat cinegètica. Actualment Catalunya, després de de 42 anys d’autogovern, no disposa d’una llei pròpia de caça i s’aplica de forma supletòria una norma preconstitucional  elaborada pel franquisme l’any 1970. Catalunya i la Comunitat de Madrid són els dos únics territoris de l’Estat sense una llei pròpia de caça, fonamentalment per la pressió del sector caçador.

Davant el buit legal, el novembre de 2021, la Diputació de Barcelona, la Federació de Caça de Catalunya i el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat van signar un protocol per a incrementar la seguretat en les batudes en la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació, que inclou Collserola.

Existeix un intens debat entre caçadors i grups ecologistes sobre el paper i els perills de la caça. Partits com VOX consideren que la caça forma part d’un suposat esperit espanyol i s’oposen a limitar-la. Caldrà seguir, des del Baix Llobregat, l’evolució del tema al Parlament de Catalunya.

Font: ACN i Diputació de Barcelona

Fotografia: Federació Catalana de Caça

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here