L’any 1987 el Parlament de Catalunya, a proposta del Govern de Jordi Pujol i gràcies a la majoria absoluta de CIU, va suprimir la Corporació Metropolitana de Barcelona. La conurbació de Barcelona es va quedar sense instrument  de govern i deixada de la mà de Déu enmig d’un garbuix institucional, fins que l’any 2010 el Parlament, a iniciativa del govern anomenat tripartit, va aprovar la Llei de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

36 anys després de la decisió de Pujol, inspirada en les polítiques de Margaret Thatcher contra el Gran Londres, els hereus de CIU, Junts, van coincidir amb ERC aquest dissabte, 18 de febrer, en reivindicar l’àrea metropolitana  com a camp de batalla entre aquestes dues forces polítiques independentistes avui clarament confrontades.

Xavier Trias reconeix l’error de CiU

A l’Hospitalet, sota el lema “El cor metropolità de Catalunya”, Junts celebrava la seva Convenció amb els caps de llista i regidors i regidores postconvergents a la regió metropolitana. Xavier Trias (a la fotografia), cap de llista per Barcelona, va ser l’encarregat d’entonar el mea culpa per la decisió de 1987, tot afirmant que cal “creure en l’Àrea Metropolitana”. I va afegir: “Convergència, en el seu moment, no pensava això, creia que el que feia l’AMB era en contra de la Generalitat”.

Jordi Turull, secretari general de Junts, va destacar que les municipals són “una oportunitat pe donar resposta a les atrocitats de l’Estat”. Junts, que l’any 2019 va obtenir el 10’17 % de vots a la regió metropolitana de Barcelona,  vol aprofitar el que anomena “efecte Trias” a la capital de Catalunya per traslladar-lo a les altres localitats, en les que en molts casos, també al Baix Llobregat, va quedar fora dels Ajuntaments en no arribar al 5% dels vots, com li va passar a Cornellà, el Prat, Esplugues o Viladecans.

Ernest Maragall vol “alliberar” l’àrea metropolitana

Justament el mateix dia, ERC, celebrava a Barcelona, una Conferència Metropolitana  sota el lema “Som metropolitans”. Oriol Junqueras va reivindicar Esquerra com “els rojos de debò” i va fer una crida a consolidar la marca d’ERC a l’àrea metropolitana, tot criticant el PSC.

Ernest Maragall, candidat a la ciutat de Barcelona, a qui les enquestes no són favorables després de l’entrada en joc de Xavier Trias, va afirmar que ERC ve a “alliberar l’àrea metropolitana”. Maragall va declarar de forma contundent, que venia a “alliberar” l’àrea “del caciquisme i les tradicions polítiques imperants” i de “l’apropiació indeguda” per part del PSC, partit en el que ell mateix va militar durant molts anys. I va afegir que també vol “alliberar” l’àrea de “l’apropiació indeguda convergent de molts municipis”, que pateixen, segons ell, un “caciquisme total”.

La coincidència va voler que s’escenifiqués el mateix dia una de les confrontacions entre ERC i Junts. Els postconvergents veuen en la possible estirada de vots de Xavier Trias a Barcelona la possibilitat de recuperar posicions al Baix Llobregat i a tota l’àrea metropolitana; ERC ho viu amb hostilitat perquè considera que la nova situació li pot impedir el creixement que tenia previst en aquesta zona.

Fonts: Junts per Catalunya i ERC

Fotografia: Junts per Catalunya

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here