Els ajuntaments de més de 20.000 habitants tenen l’obligació d’elaborar Plans d’emergència municipals, que han d’incloure mesures específiques a aplicar en cada localitat en funció de l’activació dels diferents escenaris de sequera. L’obligació va ser establerta per la Generalitat l’any 2020.

Els Plans han de ser presentats a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que ha d’informar sobre la suficiència de les mesures d’estalvi previstes. Després, l’aprovació definitiva pertoca a cada ajuntament.

A data 14 de març d’enguany l’ACA informava de la situació de la revisió dels plans municipals. Al Baix Llobregat el resultat era aquest:

  • Informe favorable:

Castelldefels

Sant Feliu de Llobregat

Sant Vicenç dels Horts

 

  • En tràmit:

Gavà

Esplugues de Llobregat

El Prat de Llobregat

Sant Andreu de la Barca

Sant Boi de Llobregat

 

  • Informe desfavorable:

Martorell

Olesa de Montserrat

Sant Joan Despí

 

  • No presentat:

Cornellà de Llobregat

Esparreguera

Molins de Rei

Viladecans

Així doncs, en plena sequera ( a la fotografia), tres ajuntaments de la comarca ( Martorell, Olesa de Montserrat i Sant Joan Despí) tenen un informe desfavorable de l’ACA i han de corregir els seus Plans, i quatre més ( Cornellà, Esparreguera , Molins de Rei i Viladecans) ni tan sols havien presentat els seus plans en data 14 de març.  Els ajuntaments que no hagin lliurat el seu Pla a l’ACA s’exposen a una multa d’entre 10.000 i 50.000 euros.

Aquest passat dimecres, 22 de març, es va saber que l’Agència Catalana de l’Aigua ha obert expedient sancionador a 10 municipis catalans de més de 20.000 habitants. Tot i que l’ACA es va negar a concretar el noms dels ajuntaments afectats, és molt probable que els quatre muncipis del Baix Llobregat que no han presentat el Pla es trobin entre els expedientats. Segons Samuel Reyes, director de l’ACA, la voluntat d’aquest organisme no és sancionadora, però va “felicitar els muncipis que han fet els deures”. Alguns dels ajuntaments que no han eleborat el seu Pla ho atribueixen a les dificultats de gestió derivades de la pandèmia.

Font: ACA

Fotografia: CCMA

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here