Pocs partits haurien de ser més incompatibles que el PSC i Junts per Catalunya. El partit de Salvador Illa defensa la unitat d’Espanya mentre que la formació de Laura Borràs i Jordi Turull propugna la independència de Catalunya per la via unilateral. Abans de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, Junts va signar amb ERC i la CUP el compromís de no pactar amb el PSC, “el partit del 155”. Però en política sovint els valors van per una banda i els interessos partidistes per una altra. El pacte del 2019 entre el PSC i Junts a la Diputació de Barcelona n’és uan bona mostra. D’altra banda, el PSC coincideix amb Junts i la patronal Foment del Treball en impulsar determinats macroprojectes com el Quart Cinturó, el complex de casinos del HardRock i l’ampliació de l’aeroport del Prat.

No és d’estranyar, doncs, que mentre Junts acusa de tots els mals al govern central, inclòs de l’espionatge del cas Pegasus, la presidenta de la Diputació de Barcelona, la socialista Núria Marín (a la fotografia amb Antonio Balmón), alcaldessa de l’Hospitalet, hagi declarat  que és partidària de repetir el pacte amb Junts després del 28 de maig: “Quan les coses funcionen no cal canviar-les. Per tant, si es repetissin els resultats electorals que tenim en aquests moments, per part meva no hi hauria cap inconvenient per continuar governant de la manera com ho hem fet fins ara”, ha afirmat.

Les declaracions de Marín lliguen amb l’oferiment que ha fet el cap de llista de Junts a l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, al candidat socialista Jaume Collboni, per fer fora Ada Colau de l’alcaldia de Barcelona, acord que Collboni no ha rebutjat.

Possibles pactes PSC- Junts al Baix Llobregat

Al Baix Llobregat, les afirmacions de Núria Marín, vicepresidenta del PSC, sintonitzen amb l’estreta relació de l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, amb Xavier Trias i alguns dels poders econòmics de Catalunya, com AGBAR, i amb pactes com el que mantenen els socialistes amb Junts a municipis com Molins de Rei o Castelldefels. El PSC del Baix Llobregat sap que la possible desaparició de Ciutadans el pot forçar en municipis on no tingui la majoria absoluta a buscar alternatives a pactes com els que manté amb el partit d’Inés Arrimadas a Sant Andreu de la Barca o Sant Esteve Sesrovires. Fins i tot s’especula amb un hipotètic acord entre el PSC i Junts a la capital de la comarca, Sant Feliu de Llobregat, per fer fora el govern d’En Comú Podem i ERC, en el difícil cas que socialistes i postconvergents sumessin majoria absoluta.

Fotografia: R. Cugat/ El Periódico

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here