Segons el darrer baròmetre d’aquest mes d’abril del CEO, el 74% de les persones enquestades a Catalunya prefereix una República com a forma de govern i tan sols un 12 % opta per la monarquia. No és estrany, doncs, que la proximitat del 14 d’abril provoqui que s’organitzin actes per commemorar el 92è aniversari de la proclamació de la II República.

Memorial Josep Gaspà, dijous.

El dijous, 13 d’abril, ERC de Sant Feliu celebrarà el dia de la República amb el Memorial Josep Gaspà, que enguany s’ofereix a l’Agrupació de Defensa Forestal de la ciutat. El lliurament del reconeixement es farà a les 7 de la tarda, a la Plaça Lluís Companys.

Acte institucional, divendres

El dia 14, divendres, a les 12 del migdia, es celebra el tradicional acte institucional i l’ofrena floral davant el bust de la República ( a la fotografia), a la Plaça Lluís Companys. Aquesta escultura, que abans de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat l’any 1939, coronava la font que hi havia a la Plaça de la Vila, va ser guardada d’amagat per uns funcionaris municipals a l’antic Escorxador, per tal d’evitar-ne la destrucció a la que les autoritats feixistes l’haguessin condemnat . 40 anys després, amb l’arribada del consistori del PSUC l’any 1979, un d’aquests funcionaris va explicar al nou equip de govern democràtic on era l’escultura. Ara, està ubicada a la Plaça Lluís Companys, que porta el nom de qui fou president de la Generalitat republicana, assassinat per la dictadura.

Vermut republicà, el diumenge.

D’altra banda, Sant Feliu En Comú Podem organitza aquest diumenge, 16 d’abril, a les 12 del migdia, un vermut republicà a la Plaça Elisabeth Eidenbenz, que porta el nom de la directora de la Maternitat d’Elna, que va atendre moltes dones republicanes internades als camps de la Catalunya Nord després de la retirada de l’any 1939. Intervindran el president de l’Associació Catalana de Persones Ex-preses  Polítiques del Franquisme, Carles Vallejo, i la candidata a l’alcaldia, Lídia Muñoz. També hi haurà una lectura de poemes relacionats amb la República.

Carles Vallejo, militant de CCOO a la SEAT, va ser torturat durant vint dies a la Comissaria de Via Laietana de Barcelona l’any 1970 per la policia franquista. El passat mes de febrer va presentar una querella davant el Jutjat d’Instrucció número 18 de Barcelona contra els seus torturadors, aprofitant la possibilitat que ofereix la nova llei estatal de Memòria Democràtica. Vallejo és capdevanter també del moviment que exigeix que la Comissaria de Via Laietana passi a ser propietat de la ciutat i esdevingui un centre de Memòria, tal com demana l’Ajuntament de Barcelona, pretensió a la que s’oposa el ministre de l’Interior socialista Fernando Grande-Marlaska.

Font: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, ERC i Sant Feliu En Comú Podem

Fotografia: Diputació de Barcelona

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here