Excepte que es produís un cataclisme, res fa pensar que el PSC no torni a guanyar les eleccions municipals al Baix Llobregat. Tot i que pot tenir problemes per retenir alcaldies com la de Castelldefels o Sant Andreu de la Barca i que pot perdre algunes de les actuals majories absolutes, sembla clar que els socialistes seran la força més votada a la comarca. El PSC va aprovar divendres passat, 28 d’abril, a Sant Boi de Llobregat, el seu programa electoral marc de la federació del Baix Llobregat que ha coordinat la diputada Sònia Guerra. Antoni Poveda, primer secretari dels socialistes de la comarca, va assegurar: “Sortim a guanyar les eleccions municipals a les 30 ciutats i pobles de la comarca perquè tenim les millors candidatures i els millors projectes”.

L’any 2019 el PSC va aconseguir una clara victòria amb el 32’19 % dels vots. En segon lloc va quedar ERC amb el 17’91 %, i els Comuns van ser la tercera força política amb el 12’04 %, si bé es van presentar separats de Podemos que va aconseguir el 2’97%: la suma superava el 15 %. Lluny van quedar Ciutadans amb el 9’71 %, Junts, amb el 8’26 % i el PP amb el 5’48 %. La CUP va quedar per darrera de Podemos amb el 2’95 %.

En aquestes eleccions ERC es presenta als 30 municipis de la comarca (a la fotografia) i afirma que es reforça el seu paper com “el principal partit independentista del Baix Llobregat”. Els republicans diuen que “aspiren a convertir-se en el primer partit municipalista de la comarca i a consolidar-se com alternativa al PSC”  en municipis com Sant Vicenç dels Horts (on el 2019 van patir una dolorosa derrota), Viladecans, Cornellà, Sant Boi, Molins de Rei o Sant Just Desvern, i  volen ser alternativa a Junts en municipis com Martorell o Begues. També aspiren a les alcaldies de Sant Feliu (Oriol Bossa), Collbató (Miquel Solà), Corbera (Mercè Rocas), el Papiol ( Silvia Romero) i Santa Coloma de Cervelló (Jordi Bartolomé). A Corbera i el Papiol han canviat de cap de llista.

En Comú Podem és l’única força que els hi pot disputar el segon lloc. Ha solucionat les divisions amb Podemos i es presenta com En Comú Podem a la majoria de municipis, si bé en alguns casos adopta denominacions específiques, com ara fan totes les forces polítiques.

En Comú Podem ha confeccionat llistes a 25 municipis, si bé cap dels cinc on no ho ha fet supera els 5.000 habitants. Veuen amb optimisme el panorama pel fet de no trobar-se amb opcions que els hi disputin el seu espai com va passar el 2019. Ans el contrari, han pactat amb noves candidatures com Olesa Oberta o Som Alt3rnativa a La Palma de Cervelló.

Podrien situar-se prop de la majoria absoluta al Prat de Llobregat (Lluís Mijoler), i aspiren a revalidar les alcaldies de Sant Feliu de Llobregat (Lídia Muñoz), Pallejà (Ascen Ratia, amb l’Entesa)  i Santa Coloma de Cervelló (Susana Gaitán, amb Progrés) .També a Castelldefels veuen possibilitats d’accedir a l’alcaldia que ja va exercir la seva candidata Candela López, l’any 2015.

Un dels llocs on més esperances han dipositat és Molins de Rei i aspiren a ser segona força en localitats com Cornellà o Sant Joan Despí.

Un panorama polític diferent del de 2019

L’any 2019, les eleccions municipals van coincidir amb les europees, (en les que Carles Puigdemont i Oriol Junqueras es presentaven com a caps de llista)  i van ser un mes després de les generals (en les que el PSOE va aconseguir un bon resultat). També s’estava celebrant el judici als líders independentistes al Tribunal Suprem, que faria pública la sentència uns mesos després. Aquestes  circumstàncies van provocar que els factors locals quedessin en un cert segon terme i van afavorir les expectatives electorals de PSC i ERC a les municipals.

Ara la situació és diferent, menys condicionada per factors generals, tot i que caldrà veure les conseqüències de la presentaciò de Xavier Trias a Barcelona en el repartiment del vot independentista, també de la divisió entre Junts i Ara Pacte Local (PEdCAT) en el món postconvergent, així  com l’impacte del projecte Sumar liderat per Yolanda Díaz dins l’electorat d’esquerres, i els efectes de la possible desaparició de Ciutadans

Fonts: PSC- Baix Llobregat,  ERC-Baix Llobregat i l’Hospitalet  i En Comú Podem-Baix Llobregat

Fotografia: ERC

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here