Una de les sorpreses de les eleccions municipals a Olesa de Montserrat ha estat la formalització de l’acord entre el Bloc Olesà i la CUP. La sorpresa deriva del fet que una força política que ostenta des de fa anys l’alcaldia de la ciutat hagi decidit presentar-se amb un grup com la CUP, situat en un extrem de l’arc parlamentari i amb molt escassa presència a la comarca del Baix Llobregat. La CUP va obtenir l’any 2019 només el 2’95 % dels vots a la comarca i va quedar fora del Consell Comarcal. La noticia de la decisió del Bloc coincidia amb la informació que la CUP no es presenta a Molins de Rei, un dels pocs municipis on tenia una presència destacada i on el 2019 va obtenir 3 regidories.

Però ara, una denúncia presentada davant la Junta Electoral de Zona de Terrassa (a la que pertany el municipi d’Olesa de Montserrat), i a la que ha tingut accés elBaix.cat, aporta més complicació a l’afer. Segons el Registre de Partits Polítics del Ministeri de l’Interior, una resolució de la Direcció General de Política Interior, de 30 d’agost de 2022, va cancel·lar la inscripció del Bloc Olesà en aquest Registre, en compliment de la sentència 65/2022 del Jutjat Central Contenciós Administratiu número 11, de 20 de juny, que va declarar la extinció d’aquest partit. La inscripció en el Registre de Partits Polítics és, segons la Llei electoral (LOREG), requisit per poder presentar-se a les eleccions.

D‘altra banda, el 17 de març de 2023 va ser inscrit al Registre del Ministeri de l’Interior un altre partit, “El Bloc del Montserratí”, figurant-ne com a president l’encara alcalde de la ciutat pel Bloc Olesà, Miquel Riera. ElBaix.cat no ha pogut trobar constància que aquest fet hagi estat informat a la ciutadania d’Olesa.

La Junta Electoral de Zona de Terrassa ha preferit no entrar en el fons de la qüestió i ha desestimat la denúncia, presentada per Olesa Oberta, per considerar que no s’acredita que “el Bloc Olesà hagi estat un partit polític declarat judicialment il·legal, dissolt o suspès”. Sí que ha decidit suprimir de la papereta el text “Bloc Olesà- CUP Alternativa municipalista” després del nom de cada candidat o suplent.

Segons fonts jurídiques consultades per elBaix.cat, no queda clar si el fet que la candidatura porti per nom Bloc Olesà-CUP Alternativa Municipalista  (BO-AMUNT) implica que el Bloc, un partit del que s’ha declarat legalment l’extinció, es presenta com a tal dins la candidatura, fet que no encaixaria amb el marc jurídic vigent. Sí que seria del tot legal que “Bloc-Olesà” sigui una simple denominació específica de la CUP, opció permesa per la llei i per la interpretació de la Junta Electoral Central. Però, en aquest cas, seria discutible que la candidatura pogués gaudir en aquesta campanya electoral dels drets (espais de publicitat, etc.) derivats dels resultats del Bloc Olesà a les eleccions del 2019, ja que seria més lògic que exercís tan sols els derivats dels vots de la CUP.

La no acceptació de la impugnació per part de la Junta Electoral de Zona fa que el Bloc Olesà-CUP es pugui presentar a les eleccions amb aquesta denominació. Però el misteri sobre l’existència del Bloc no ha estat aclarit.

Fotografia: Bloc Olesà-CUP

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here