L’Ajuntament d’Elna, a la Catalunya del Nord, on es troba la històrica  Maternitat d’Elna (a la fotografia), té força relacions amb el Baix Llobregat. L’any passat l’alcalde de la ciutat, Nicolas Garcia, i el tinent d’alcalde Pere Manzanares, van ser a Sant Feliu de Llobregat per assistir a la inauguració de la Plaça Elisabeth Eidenbenz, la mestra suïssa que va dirigir la Maternitat. Esplugues de Llobregat té també un carrer dedicat a Elisabeth Eidenbenz. I són nombroses les persones del Baix Llobregat que han visitat la Maternitat; a la comarca hi ha un grapat de nenes que porten el nom d’Elna.

Ara ha arribat el moment de concretar aquest corrent de simpatia en un suport econòmic. L’Ajuntament d’Elna, que recentment ha estat d’actualitat pels impediments que les autoritats franceses posen a l’ús normalitzat del català als plens municipals, ha iniciat una campanya pública de donacions per poder fer front a l’elevat preu de les obres de restauració de la Maternitat. Cal arreglar esquerdes que van obligar a tancar el monument al públic a finals del passat mes d’abril.

L’alcalde Nicolas Garcia ha informat que es treballa intensament per poder reobrir una part de l’edifici cap el 10 de juny de 10 del matí a les 7 del vespre. L’Ajuntament demana aportacions a la ciutadania que arribin als 435.000 euros, la meitat del preu de les obres, que pugen a 870.000 euros en total, un cost que l’Ajuntament no pot assumir.

Com col·laborar

Les donacions es poden fer a través de pagaments en efectiu directament al recinte de la Maternitat; també amb un xec amb la referència de la Régie de recette de la Maternité Suissse, enviat a Mairie d’Elne, 14 Boulevard Voltaire, B. P, 11 Elne cedex,  o a través d’una transferència bancària al número IBAN: FR38 3000 1006 31C6 6300 0000 077. Les aportacions rebran el rebut adient que dona dret a deduccions fiscals.

La Maternitat d’Elna, va ser fundada per la mestra i voluntària suïssa Elisabeth Eidenbenz l’any 1939 en un palauet de la població nord-catalana del Rosselló. Hi van néixer 597 nadons, fills i filles de refugiades que fugint de les tropes franquistes, es trobaven internades als camps d’Argelers, Sant Cebrià i Rivesaltes.

Les institucions (Generalitat, Diputacions i ajuntaments), i la ciutadania de tot el país, començant per la del Baix Llobregat, tenen ara l’oportunitat de retornar part de la solidaritat que la gent republicana va rebre a Elna durant aquells foscos anys .

Font i fotografia: Ajuntament d’Elna

 

1 COMENTARI

  1. He visitat diverses vegades la maternitat i crec que no podem deixar perdre la memòria històrica també del nostre país per unes obres que no es puguin costejar

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here