Dissabte,17 de juny: a l’Ajuntament de Barcelona, els vots del PSC, Barcelona en Comú i el PP fan alcalde el candidat socialista Jaume Collboni. El pacte entre Junts i ERC per portar Xavier Trias a l’alcaldia de la capital de Catalunya queda desactivat. Trias, visiblement enfadat, pronuncia una frase que s’ha fet popular: “Que els bombin”, i afirma que “els que han votat Collboni no s’atreveixen a mirar-me a la cara”.

Diumenge, 18 de juny: al Consell Nacional de Junts per Catalunya, retransmès en directe per TV3, Trias torna a repetir “que els bombin” i que “els hi hem de dir que ja n’hi ha prou. No estem disposats a que ens humiliïn i ens maltractin i que cada dia ens facin més dependents”. La cap de llista a les eleccions del 23 de juliol, Míriam Nogueras, reclama “dir no a aquesta Espanya que va fer ahir això a Barcelona”, i afegeix “això va de regne d’Espanya o Catalunya”.

Dilluns, 19 de juny: Xavier Trias, 48 hores després del que “els bombin”, defensa un pacte entre Junts i el PSC a la Diputació de Barcelona (a la fotografia) perquè el seu partit “no ha de desaprofitar espais de poder encara que això impliqui pactar amb els socialistes”. De fet, malgrat tots els enfrontaments pel procés sobiranista, PSC i Junts han governat la Diputació els darrers quatre anys. Trias considera que, a diferència de Collboni, la fins ara presidenta de la Diputació i alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, “és una persona de fiar”. El PSC, però, no ha explicat si Marín, que ha perdut la majoria absoluta a la seva ciutat, serà candidata a presidir l’ens provincial.

El pacte a la Diputació entre PSC i Junts, que va atorgar al partit de Puigdemont àrees de poder importants entre el 2019 i el 2023, ha estat objecte de polèmica i conflicte entre el sector més convergent de Junts (del que forma part Xavier Trias) i el sector més radical encapçalat per Laura Borràs i en el que s’integra Míriam Nogueras.

La composició de la Diputació de Barcelona, després del 28 de maig, és de 17 diputats del PSC, 12 de Junts, 11 d’ERC, 5 d’En Comú Podem, 4 del PP, 1 de Tots per Terrassa i 1 de Vox.

La Diputació de Barcelona té una importància capital pel que fa al suport econòmic i tècnic als 311 ajuntaments de la circumscripció, inclosos, lògicament, els trenta del Baix Llobregat.

Fotografia de la Diputació de Barcelona: Arquitectura catalana

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here