El 2023 la sequera i la desertització dels territoris són dues de les grans amenaces per al nostre planeta. Davant de la desertificació i la sequera és necessari crear consciència i duur a terme iniciatives de caràcter públic i també a nivell individual 

Al Baix Llobregat, la sequera afecta totes les  localitats de la comarca i a més de les mesures que la Generalitat està aplicant arreu de Catalunya, els ajuntaments baixllobregatins han posat en marxa diverses polítiques d’estalvi i restriccions, per tal de reduir el consum d’aigua i preservar aquest bé tan preuat.

En alguns casos, les mesures estan resultant un èxit i en d’altres estan costant més d’implementar.

A El Prat: un cas d’èxit

• La ciutat ha reduït els primers sis mesos de l’any el consum en més de 100 milions de litres d’aigua. L’Ajuntament del Prat és l’ens que ha reduït més el consum d’aigua a la ciutat, amb un estalvi de 52 milions de litres. Això ha estat possible gràcies a donar prioritat als regs de supervivència de determinades plantes, la implantació i gestió acurada de sistemes de reg gota a gota, el control exhaustiu de les xarxes de distribució per evitar fuites i l’aposta per l’ús d’aigua no potable per a la neteja viària i tots aquells usos que hi són compatibles.

• El consum domèstic, per la seva banda, també ha experimentat una disminució notable, uns 38 milions de litres d’aigua, al llarg del mateix període. L’àmbit industrial i comercial de la ciutat també ha reduït el consum d’aigua en gairebé 11 milions de litres.

L’estalvi d’aigua de la ciutat del primer semestre de 2023 és de més de 100 milions de litres en comparació al consum d’aigua dels primers sis mesos de 2022. Aquestes xifres equivalen a més de 170 piscines com la del Fondo d’en Peixo. Les xifres d’estalvi les encapçala l’Ajuntament del Prat, amb una reducció del consum de més de 52 milions de litres; les llars, amb una baixada de la demanda de més de 38 milions de litres; i, finalment, la indústria i els comerços, que han estalviat prop d’11 milions de litres d’aigua el primer semestre de 2023. Aquestes xifres corresponen a la facturació d’aigua i han estat facilitades per l’empresa municipal Aigües del Prat.

Mesures per pal·liar els efectes de la sequera

El Prat es troba en una situació d’excepcionalitat per episodi de sequera i treballa, des de fa mesos, per reduir el consum d’aigua d’acord amb el ban emès per l’alcalde Mijoler el mes de març i seguint els protocols establerts al Pla d’Emergència en situació de sequera de la ciutat. Tot plegat, en coordinació amb les directius de l’Agència Catalana de l’Aigua.

La gran baixada del consum municipal es dona gràcies a un pla de priorització del reg de supervivència a tots els espais verds de la ciutat, la implantació i el control d’aigua dels sistemes de reg gota a gota i l’ús d’aigua no potable per a la neteja de carrers i tots aquells usos que són compatibles amb aquesta. En aquest sentit, cal ressaltar que els equips de neteja viària de la ciutat fa anys que ja treballen amb aquest tipus d’aigua per no fer servir l’aigua de boca.

Al marge del ban, l’empresa municipal Aigües del Prat porta a terme anualment inversions en infraestructures amb l’objectiu de mantenir les instal·lacions i evitar fuites a les xarxes de distribució d’aigua. Amb aquests plantejaments, l’eficiència de la xarxa és màxima i quan es dona una incidència és més fàcil solucionar-la en temps rècord i evitar el malbaratament d’aigua.

Les llars i empreses, també determinants contra la sequera

Per la seva banda, l’estalvi de les llars també ha augmentat de forma significativa durant el primer semestre de l’any, amb més de 38 milions de litres menys de facturació. Això vol dir que la ciutadania entén la situació greu que vivim i fa un ús responsable d’aquest recurs. De la mateixa manera, la indústria i teixit comercial amb seu a la ciutat també ha demostrat la seva capacitat d’estalvi amb el consum de gairebé 11 milions de litres menys respecte al mateix període de l’any anterior.

Els jocs d’aigua, nous refugis climàtics

Un cop conegudes aquestes xifres i donada la situació de calor persistent, l’Ajuntament del Prat està treballant per posar en marxa els jocs d’aigua de la plaça Louis Braille i dels Jardins de la Noguera. Ja identificats com a refugi climàtic, seran un espai més dins de la xarxa, que oferirà jocs d’esbarjo per als infants i, al mateix temps, un lloc d’estada per suportar amb més confort les altes temperatures que patim durant l’estiu.

Els jocs, que funcionaran només en les hores en què el sol és més fort -d’11 h a 19 h- faran servir aigua freàtica. A més, disposen d’un sistema de recirculació que garanteix un consum molt baix d’aigua durant el seu funcionament. La posada en marxa d’aquests espais, que ja existeixen a altres municipis, està permesa pel Pla de Sequera en el context actual i s’ha comunicat, seguint el procediment establert, a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Tot i les bones xifres, l’Ajuntament del Prat fa una crida a no aturar les mesures d’estalvi i a fer un ús responsable de l’aigua. En aquests moments, encara és vigent el ban emès per l’alcalde el passat mes de març amb les mesures bàsiques d’aquesta fase d’excepcionalitat per sequera.

A Vallirana: hi continuen treballant

A causa de l’estat de mínims històrics dels aqüífers de la població i sense que la previsió pluviomètrica doni visos de canviar durant els propers mesos, Vallirana ha entrat recentment en estat d’emergència d’aigua.

Davant d’aquesta situació, s’han iniciat talls puntuals en horari nocturn, que van començar dijous 20 de juliol, de les 02:00 h fins a les 05.00 h del matí i a partir d’aquí de les 00.00 h fins a les 05.00 h.

Aquests talls puntuals nocturns alhora serveixen per detectar fuites i, posteriorment, poder reparar-les per tal de millorar l’actual rendiment de la xarxa. Aqüàlia ha habilitat diferents brigades d’operaris per a efectuar les reparacions una vegada es detectin les fuites.

Amb aquests talls nocturns la voluntat era evitar la pèrdua total dels pous de Vallirana i que no s’hagin de prendre mesures més contundents com la d’haver d’ampliar l’horari dels talls.

És vigent també un Ban municipal sobre les restriccions d’ús d’aigua, l’incompliment del qual pot comportar sancions.

Malgat els talls i l’estat d’emergència, s’incrementa el consum d’aigua

Es demana la col·laboració ciutadana per afrontar aquesta difícil i crítica situació, doncs l’Ajuntament de Vallirana ha informat que amb el tall de subministrament d’aigua del 20 de juliol entre les 02.00 h i les 05.00 h, es va produïr l’efecte contrari al desitjat, que era reduir el consum d’aigua.

Per exemple, el dipòsit Bessons, del qual se subministra aigua a la zona Oest de la població, va veure incrementat el consum a quasi el doble, passant de subministrar una mitja de 18 m3/h a 34 m3/h, especialment crític va ser el consum entre la franja horària de 22.00 h a 23.00 h.

Ara, els talls de subministrament son a partir de les 00.00 h fins a les 05.00 h. Horaris que s’aniran revisant en funció de com evolucionin els consums i de com es vagin recuperant els nivells dels pous.

L’Ajuntament demana fer un ús responsable de l’aigua i se sol·licita la col·laboració de la població per afrontar aquesta difícil i crítica situació i que els veïns i veïnes pensin en el conjunt de la població i no de forma individual.

Estat d’emergència

Des de l’Ajuntament s’ha tramitat amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) el canvi de l’actual estat d’excepcionalitat a l’estat d’emergència per sequera.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here