El projecte polític de Sumar, liderat per Yolanda Díaz en l’àmbit estatal i per Aina Vidal a Catalunya, s’ha consolidat amb força a l’escena política catalana, convertint-se en la segona força política al país i a la nostra comarca, destacant els resultats a ciutats com el Prat de Llobregat i Cornellà, on ha superat el 20% i el 17% de vot respectivament. Després d’un any de feina amb un gran projecte d’escolta per tot el país, aquesta iniciativa ha captivat l’atenció de molts ciutadans i ciutadanes amb una proposta basada en avenços laborals i socials, i una transició cap a una economia més sostenible, equitativa i participativa.

La gestió de Yolanda Díaz com a vicepresidenta i ministra de Treball ha estat clau en aquest èxit. La seva determinació liderant les pujades del salari mínim, la cobertura laboral de les treballadores de la llar i dels falsos autònoms i l’impuls de la reforma laboral ha contribuït a aconseguir xifres rècord de contractació, amb més de 21 milions de persones treballant a Espanya aquest estiu. Aquestes mesures han demostrat que és possible compatibilitzar un creixement econòmic saludable amb una millora en les condicions laborals dels treballadors i les treballadores.

Però el projecte de Sumar va més enllà. Aquest projecte representa no només la resistència davant les amenaces de retrocessos en drets socials i serveis públics. Sumar significa la lluita per l’ampliació dels drets dels treballadors i les treballadores i la millora de les condicions de vida de la majoria social. En aquesta línia van propostes de futur com l’augment del salari mínim fins als 1.400 € mensuals, la reducció de la jornada laboral en una hora diària mantenint el salari i la creació d’una cistella de productes bàsics a preus assequibles.

La consciència ecologista també ocupa un lloc central en l’acció política d’aquest espai i aquesta visió és especialment rellevant en el context actual d’emergència climàtica. Això demostra la voluntat del projecte de promoure polítiques que abordin els reptes mediambientals i impulsin una economia més sostenible i respectuosa amb el planeta mantenint l’equitat social com a criteri imprescindible a l’hora d’abordar les diferents transicions necessàries en àmbits com l’energètic o la mobilitat.

A l’hora d’analitzar els resultats i la campanya cal destacar la capacitat organitzativa de l’espai dels Comuns a Catalunya, que ha tingut un paper crucial en la consecució de la segona plaça electoral de Sumar. En cap altra comunitat autònoma s’ha assolit un resultat com aquest. La cohesió d’aquesta organització ha permès consolidar un missatge coherent i efectiu, així com construir una base sòlida de suport social. Els resultats obtinguts ens fan creure en un futur amb esperança, en un futur de creixement de Sumar com a projecte polític amb consciència social, feminista i ecologista, i amb capacitat per afrontar els grans desafiaments que tenim per davant com a societat. La desafecció política d’una part important de la societat és un problema que requereix una reflexió profunda i una estratègia per abordar-la. A més, l’auge de l’extrema dreta als barris populars del país és un fenomen preocupant que ha d’entendre’s en profunditat per a poder contrarestar-lo amb eficàcia.

En conclusió, el projecte de Sumar liderat per Yolanda Díaz i Aina Vidal ha demostrat ser una força política amb un potencial significatiu a Catalunya, aconseguint el suport de mig milió de catalans i catalanes. També ha estat important la capacitat de l’espai dels Comuns per arribar a acords i proposar solucions en la via de la desjudicialització de la política i del bloqueig institucional que Catalunya havia patit. Ara toca governar amb la mirada posada en el futur. Toca consolidar-se com una alternativa política d’esquerres sòlida i duradora, capaç d’abordar els reptes de present i de futur, amb capacitat de treball, reflexió i organització, i que tingui com a objectiu prioritari la conquesta d’un futur més just i sostenible pel conjunt de la societat. D’un futur amb esperança per a Catalunya i la seva gent.

Claudio Carmona. Regidor de Cornellà i coordinador de Catalunya en Comú- Baix Llobregat

Fotografia: HF/ Nació Digital

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here