El resultat de les eleccions al Congrés de Diputats que van tenir lloc el diumenge 23 de juliol ha revalidat l’aposta de la ciutadania per un govern progressista davant l’opció d’un govern de dreta i ultradreta. Així mateix, posa de manifest la realitat plurinacional de l’Estat, que va configurar la majoria necessària per investir president Pedro Sánchez el mandat passat. També referma el sistema parlamentari, que no retorna al bipartidisme i que posa de manifest que qualsevol opció requereix pactes entre diferents forces polítiques.

Valorem positivament que hagi estat en aquestes eleccions on s’ha trencat l’ascens de les forces d’ultradreta al conjunt d’Europa, en constatar el retrocés en els resultats d’aquestes eleccions respecte de les anteriors. Aquesta situació a la Unió Europea és positiva per als interessos dels treballadors i treballadores, ja que s’anuncien voluntats retalladores, que, sumades a les pujades de tipus d’interès, poden augmentar les bosses de pobresa i la desigualtat social al continent.

En aquesta campanya, el paper dels serveis públics ha estat fonamental per preservar la democràcia davant les fake news o la desinformació. Tant les treballadores i treballadors de Correus, que han garantit el dret a vot, com el tractament dels debats i les informacions als mitjans públics o l’anàlisi duta a terme pel Centre d’Investigació Sociològica han estat pilars de la solidesa del sistema electoral del país.

A Catalunya, el resultat de les eleccions ha fet palesa la forta preocupació de la població catalana tant per l’estat de benestar com pels drets fonamentals , i comporta un front ciutadà contra la configuració d’un govern de dreta i ultradreta.

Fem una crida a les forces polítiques demòcrates i antifeixistes per configurar un pacte progressista i plurinacional per investir un govern d’esquerres que permeti continuar treballant en la creació d’un nou contracte social per al segle XXI i que reprengui l’agenda en matèries com l’estatut dels becaris, el desplegament de la llei d’habitatge, el control de preus de la cistella bàsica d’aliments, el desplegament de la reforma laboral, l’increment de les pensions, les millores al sistema nacional de salut, més inversions en educació pública, etc.

CCOO de Catalunya

Fotografia de Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya: CCOO

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here