Ha començat un nou curs escolar i des d’elBaix.cat hem volgut esbrinar com s’ha viscut a diverses localitats de la comarca

El curs escolar 2023-2024 ha començat aquest dimecres 6 de setembre per als estudiants dels cicles d’infantil, primària i ESO d’arreu de Catalunya. I s’inicia el 12 de setembre per als estudiants de batxillerat i d’FP. El 21 de juny serà el final del curs.

Per segon any consecutiu, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha avançat una setmana l’inici de les classes, però, a diferència de l’any passat, sí que hi haurà classes a la tarda durant tot el mes de setembre.

Inici de curs amb menys alumnes, increment de plantilla i disminució de ràtios

En el conjunt de Catalunya, la previsió d’alumnes per als ensenyaments d’educació infantil, primària i secundària obligatòria, és d’1.605.243. Un nou curs marcat per l’increment de plantilla docent amb 1.190 professionals més respecte del curs anterior, per fer front a l’escolarització, a la disminució de les ràtios i al reforç de l’escola inclusiva.

Una de les novetats del curs és la campanya del val escolar de 100 euros per comprar llibres de text i material escolar, i que actualment 357.456 alumnes d’educació primària ja han activat (80,5% del total).

Nervis, cares de son i rialles pel retrobament amb els amics i amigues, són els ingredients indispensables de qualsevol tornada a l’escola, i aquest 6 de setembre no ha estat diferent. Enguany el curs s’ha avançat uns dies, però sembla que tant els pares i mares com l’alumnat ja tenien ganes de tornar a la rutina.

Gavà

Més de 6000 alumnes d’educació infantil primària i secundària s’han congregat a les portes dels centres educatius minuts abans de les 9 del matí per començar les classes.

Al Salvador Lluch han rebut la visita de l’alcaldessa de Gavà, i la seva directora Carme Fernández, ha explicat la feina que han fet per preparar el curs: “Ho teníem tot pràcticament lligat al juliol. Vam treballar molt i amb molta tranquil·litat, perquè el ritme és diferent i et permet desenvolupar més la part de creativitat i treball en equip”.

Respecte a la supressió de línies d’I3, Fernández ha dit que “ens agradaria tenir els dos cursos i que estiguessin totes les classes plenes, perquè estem acostumats a treballar amb molt intercanvi d’alumnat, però ens hem adaptat”.

Gemma Badia ha volgut destacar, per davant de tot, “la feina tan important que estan fent els serveis educatius de les diferents escoles de la ciutat i, sobretot, l’escola pública, que està passant per un moment en el què potser falten serveis. Avui, però, el més important és reivindicar el treball del professorat i dels claustres, i que els nens i nenes gaudeixin del curs i que aprenguin molt”.

A la porta de l’escola, tant els infants com els pares i mares parlaven del que significa la tornada a l’escola. L’Alejandro Rubio, pare de l’Arnau, que comença segon, ha assegurat que “ens ha costat una mica despertar-nos, però portem un parell de dies llevant-nos una mica més aviat per agafar la rutina. Ja ho trobàvem a faltar”.

La Rosa Navarro i el Sergio Lao tenen un fill i una filla escolaritzats al Salvador Lluch, que els sembla molt bon col·legi: “Hi ha una mica de nervis, però estan contents. Nosaltres ho afrontem amb ganes de tornar a la rutina i a la normalitat, després de les vacances els nens ho necessitaven. A veure si la calor afluixa una mica i poden estar a gust a l’escola començant abans”.

D’altra banda, un grup d’amigues que comencen cinquè parlen de les assignatures que tenen més ganes de començar, com Educació Física, Plàstica i Informàtica, i les que no els hi agraden tant, com les matemàtiques (un clàssic). La Paula Calvo diu que està “nerviosa per començar 5è, veure a les meves amigues després de tot l’estiu i comprovar que ens hem fet més grans”.

L’alcaldessa Gemma Badia i la resta de la comitiva municipal s’han apropat també a l’Escola d’Educació Especial Maria Felip, on han estat rebuts per la directora Lupe Carreras.

A Gavà, el nou curs ha arrencat amb divuit grups a Infantil 3, tres menys que l’any passat. N’han perdut un les escoles Salvador Lluch i L’Eramprunyà i el Col·legi Sagrat Cor. I a primer de Secundària, per la seva banda, s’han mantingut la vintena de grups que ja hi va haver el curs passat.

Molins de Rei

Avui, dimecres dia 6 de setembre, els centres escolars d’educació obligatòria de Molins de Rei han tornat a obrir les portes per iniciar el curs 2023-2024. Per aquest motiu, l’alcalde, Xavi Paz, i el regidor d’Educació, Lucas Ferro, han fet una visita a l’Escola Josep Maria Madorell – que aquest any celebra el seu 50è aniversari –  per donar la benvinguda als docents i a l’alumnat.

Per aquest curs, els centres escolars d’educació obligatòria d’infantil, primària i secundària, de Molins de Rei tenen a 3.892 infants i joves, de 3 a 16 anys matriculats, 2.117 alumnes d’infantil i primària i 1.577 alumnes de secundària. En comparació amb l’any passat, el nombre de matriculats s’ha reduït en una trentena d’alumnes a causa de la baixada de la natalitat –el curs 2022-2023 hi va haver 3.925 infants i joves matriculats-

Pel que fa al calendari de la resta de centres educatius, com és habitual, iniciaran el curs dies més tard. Les Escoles Bressol Municipals faran el dia d’adaptació aquest divendres 8 de setembre amb 267 infants inscrits –140 a La Traca, 66 al Rodó i  61 al Molí-. Cal destacar que, a Infantil 2 (I2) s’ha garantit el servei amb places per a tots els infants que ho han sol·licitat, fins i tot, fora de termini.  Recordar que en els darrers mesos s’han dut a terme les obres a l’Antic Cargol per ampliar l’escola bressol La Traca i així, crear noves aules pels infants, una remodelació que ha suposat un cost total de 133.872.82 €.

En la seva intervenció, l’alcalde, Xavi Paz, ha volgut agrair l’esforç i el treball a la comunitat educativa per arrencar el curs 2023-2024 amb total normalitat. Per altra banda, ha posat èmfasi en “l’esforç que estem fent com a ajuntament, en l’àmbit d’inversions per millorar els equipaments i sobretot a les escoles bressol per garantir la gratuïtat de l’I2”. En aquest sentit, l’alcalde ha instat a la Generalitat a fer un pas endavant amb les inversions als centres educatius i els seus compromisos, assegurant que “és la seva obligació”.

Per la seva banda, el regidor d’Educació, Lucas Ferro, ha explicat que “avui donem la benvinguda als infants de 3 a 16 anys i en els pròxims dies també començaran el curs la resta de centres escolars que també són de gran importància”. A més, ha definit com a èxit rotund que “hàgim assolit la gratuïtat de l’I2 garantint els drets a totes les famílies”.

Pel que fa als altres centres educatius de la vila, el dimarts 12 de setembre serà el torn del Pla de Transició al Treball (PTT) i Escola Municipal de Música, i el dilluns 18 de setembre començarà el curs l’alumnat del Centre de Formació d’Adults Rafael Farré

Cal recordar que, durant període estival es duen a terme millores als centres escolars i equipaments públics. Enguany, destacar la instal·lació de la pèrgola al pati del Pont de la Cadena, la millora de l’aire condicionat a l’escola bressol El Rodó, la instal·lació de les plaques solars a l’Escola l’Alzina, l’adaptació d’una classe  de l’Escola El Palau per a nous usos pedagògics i l’ampliació de 53 places a l’escola bressol La Traca. Unes inversions que han suposat un cost de 154.473,31 €.

Martorell

A la ciutat de Martorell hi ha 288 alumnes a Infantil 1r cicle de 0 a 2 anys; a Infantil 2n cicle de 3 a 6 anys 693 alumnes; a Primària hi ha 1.755 alumnes; i a Educació Secundària Obligatòria (ESO) 1.498 alumnes. Pel que fa als ensenyaments postobligatoris, hi ha 216 alumnes a Batxillerat; a Cicles de Formació Grau Mitjà (CFGM) 480 alumnes; a Cicles de Formació Grau Superior (CFGS) encara estan en procés de matriculació; al Programa de Formació i Inserció-Pla de Transició al Treball (PFI-PTT) 16 en auxiliar de vendes i 15 en fabricació mecànica, i al Centre de Formació d’Adults (CFA) 540.

Des de la regidoria d’Ensenyament de l’Ajuntament de Martorell desitgen que “aquest curs 2023-2024 sigui enriquidor, ple d’aprenentatges i noves experiències, i de creixement personal i acadèmic” ha manifestat la regidora Soledad Rosende. Des de l’ajuntament tenen el compromís de “continuar col·laborant amb alumnes, famílies i comunitat educativa, com han fet sempre, per millorar les oportunitats educatives dels escolars martorellencs”, ha afegit Rosende.

El curs 2023-2024, que avui s’inicia, finalitzarà el 21 de juny. Es realitzarà jornada continuada a les escoles el 20 de desembre de 2023 i del 5 al 21 de juny de 2024. Els cinc dies de lliure disposició seran el 13 d’octubre i el 7 de desembre de 2023 i el 12 de febrer, el 30 d’abril i el 20 de maig de 2024. Pel que fa a les vacances, les de Nadal es faran del 21 de desembre al 7 de gener i les de Setmana Santa del 23 de març a l’1 d’abril.

Finalment, les Llars d’Infants Municipals (LLIM) tenen un calendari diferenciat. L’inici de curs serà el 8 de setembre i finalitzarà el 16 de juliol.

Cornellà

A Cornellà de Llobregat, aquest curs s’han matriculat 9.841 estudiants d’infantil, primària i secundària obligatòria. D’aquests, 6.497 són d’infantil i de primària, i 3.344 són alumnes de l’ESO.

Pel que fa als estudis postobligatoris, el 12 de setembre, s’incorporaran a les aules de la ciutat 2.531 (746, de batxillerat i 1.785, d’FP).

Pel que fa a les escoles bressol, aquestes s’inicien el divendres 8 de setembre, amb la capacitat màxima dels vuit centres, és a dir, amb un total de 641 places. En l’etapa d’I0, I1 i I2, el curs 2023-2024 finalitza el 23 de juliol.

Durant l’estiu, l’Ajuntament de Cornellà ha aprofitat l’aturada de l’activitat als centres per a diverses obres de manteniment i de millora dels centres educatius d’infantil i primària, com és habitual, executades pels serveis municipals. Entre les actuacions de millora, cal destacar les següents:

• Escola Els Pins: pintura del menjador i gimnàs

• Escola Abat Oliba: aules d’educació infantil

• Escola Antoni Gaudí: escala d’emergència

• Escola Anselm Clavé: pintura exterior del centre

• Escola Jacint Verdaguer: canvi del cablejat elèctric tant de l’edifici principal com de l’annex

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here