“Paco Candel i els altres. Un retrat literari de la immigració a Catalunya” és el títol de l’exposició que el Centre Cívic Les Tovalloles, al carrer Riera de la Salut, 7, de Sant Feliu de Llobregat acollirà entre el 26 de setembre i el 28 d’octubre.

Està organitzada pel Memorial Democràtic, la Generalitat, l’Arxiu Comarcal, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, el Consell Comarcal i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

La inauguració, que tindrà lloc el dimarts 26 de setembre, a dos quarts de 7 de la tarda, estarà presidida per Jordi Font Aguiló, director del Memorial Democràtic.

L’exposició es podrà visitar de dilluns a divendres de 9 a dos quarts de 2  i de dos quarts de 5  a les 9 de la nit, els dissabtes de 10 a dos quarts de 2 i de dos quarts de 4 a les 8, i els diumenges de les 10 a les 2.

Paco Candel, escriptor i d’esquerres

Francesc Candel Tortajada (Cases Altes, Racó d’Ademús, País Valencià, 1925- Barcelona 2007) va ser un reconegut escriptor i periodista. Va viure des que tenia dos anys a Barcelona, primer a les barraques de Montjuïc i després a les Cases Barates de Can Tunis. Autodidacta, va rebre classes de català de Joan Triadú. La seva publicació més destacada va ser “Els altres catalans” (1964). Simpatitzant del PSUC ( Partit Socialista Unificat de Catalunya), aquest partit el va proposar com a candidat a senador en les primeres eleccions democràtiques posteriors al franquisme l’any 1977,al costat de Josep Benet, dins la coalició Entesa dels Catalans: escollit senador va escriure “Un charnego en el Senado” (1979), explicant els dos anys que va exercir el càrrec. En les eleccions municipals de 1979 va encapçalar la llista del PSUC a l’Hospitalet, seguit d’un jove Joan Saura: va ser escollit regidor i va exercir la responsabilitat de l’àrea de Cultura; també fou diputat provincial. Va rebre la Creu de Sant Jordi el 1997 i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya el 2003. Va ser un home inequívocament d’esquerres, malgrat els darrers anys la dreta catalana ha intentat apropiar-se de la seva figura. La seva obra és imprescindible per entendre el paper de la immigració a Catalunya.

Fotografia de Paco Candel en un míting del PSUC: Fundació Pere Ardiaca

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here