L’Ajuntament del Prat de Llobregat ha acusat el Ministeri de l’Interior de “distorsionar la realitat” perquè li atribueix els delictes que passen a l’aeroport a l’índex de criminalitat de ciutats de més de 20.000 habitants que publica periòdicament

Com a resultat, això comporta que el Prat apareix com una ciutat amb un índex superior al dels municipis de l’entorn. En canvi, el consistori defensa que si es segreguen aquestes dues xifres, la de delictes a l’aeroport i la de delictes al municipi, els índex que resulten tant de delictes com de criminalitat són “similars” als de les poblacions del seu voltant. L’Ajuntament subratlla que, de fet, els nivells de criminalitat es mantenen “per sota dels d’abans de la pandèmia”.

A parer del govern municipal del Prat, si no se segreguen els fets delictius en una i altra ubicació -com, afirma, ja fan els cossos policials-, no es pot obtenir un indicador “vàlid i útil” sobre la delinqüència a la ciutat. Actualment, afegeix el consistori, l’estadística “no reflecteix de manera correcta la realitat del nucli urbà”.

L’Ajuntament ha demanat en diverses ocasions al Ministeri que segregui les dades, i davant dels resultats presentats en l’última Junta Local de Seguretat -el municipi que acull l’aeroport del Prat suma 64 delictes per cada 1.000 persones, la xifra més alta del país- ha reiterat la petició.

“El Prat és una ciutat fronterera, amb la major entrada al país tan de mercaderies com de persones, a través tant del port com de l’aeroport”, ha recordat l’alcalde, Lluís Mijoler, que ha subratllat que per això el municipi té cinc jutjats, i no, afirma, dos o tres com li correspondria per mida.

Per això, ha reiterat el batlle, l’estadística es distorsiona per “l’alt volum de delictes que es produeixen derivats de l’aeroport de Barcelona” i que computen al municipi tot i que, assegura, no hi tenen afectació.

“Fa temps que, com a president de la Junta Local de Seguretat, reclamo al Ministeri que s’esmeni aquesta distorsió”, ha reiterat Mijoler. També ha recordat que preservar la seguretat i la bona convivència al municipi és una “preocupació constant” de l’Ajuntament i els cossos policials, però ha reiterat que, per fer-ho, cal partir d’una diagnosi “acurada de la realitat, i aquesta estadística no fa aquesta diagnosi amb rigor”.

Les dades del consistori

El govern municipal també indica que, d’acord amb les estadístiques dels Mossos d’Esquadra presentades a la darrera Junta, els fets coneguts han disminuït a la ciutat un 10,93% entre el 2019 i el 2022. La immensa majoria, un 84,64%, són contra el patrimoni, una tipologia de delictes que ha caigut en un 15,49%.

Dins d’aquesta categoria, els furts, que han disminuït en un 6,96%, suposen un 39,72% dels fets coneguts. Els danys suposen un 10,3% de tots els delictes i han caigut, entre 2019 i 2022, un 30,15%.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here