El passat divendres, 27 d’octubre, el Ple de l’Ajuntament de Castelldefels (a la fotografia) va aprovar l’augment d’impostos i taxes més gran de la història de la ciutat. El govern de PP i SOM, encapçalat per l’alcalde Manuel Reyes, va fer valdre la seva majoria per tirar endavant l’increment per l’any 2024, malgrat les crítiques dels grups de l’oposició (PSC, Movem-ECP i ERC) que hi van votar en contra.

Durant la campanya electoral per les eleccions del 28 de maig Manu Reyes s’havia compromès a rebaixar els impostos, en línia amb les promeses del Partit Popular a tots els municipis de l’Estat. Però aquest 27 d’octubre, només cinc mesos després, Reyes s’ha desdit d’aquell compromís.

Pujada de la taxa d’escombraries, IBI, llars d’infants, serveis culturals, zona blava….

La taxa de recollida d’escombraries puja un 60% passant dels 35 euros actuals a 55. L’IBI augmenta un 9 % passant el coeficient de càlcul del 0’425 a 0’4624. El govern del PP i SOM preveu recaptar l’any 2024 2 milions d’euros més que durant el 2023.

També veuran incrementats els preus públics diversos serveis municipals. Al Teatre Plaza, una de les peces essencials de la vida cultural de Castelldefels, el preus pugen un 40 %: les entitats locals patiran un augment del 20% i les entrades pels diversos espectacles passaran dels entre 25 i 55 euros a entre 30 euros i 66.

Les quotes de les llars d’infants, un servei molt sensible per a les famílies, experimentaran un increment del 20%. L’ús de les instal·lacions del poliesportiu municipal de Can Roca patirà un increment del 12 %.El preu del lloguer dels nínxols puja un 20%. I la zona blava s’incrementa en un 18 % al nucli urbà i en un 38 % a la platja. Les targetes de zona verda pels veïns i veïnes pugen un 14%.

L’equip de govern destaca, en canvi, que s’ha aprovat un recàrrec de l’IBI per als immobles desocupats per als propietaris de quatre o més habitatges, que les empreses que es traslladin a Castelldefels tindran una bonificació del 50% en l’IAE, i que dins l’ICIO s’incrementen les bonificacions per a la instal·lació d’ascensors. El govern de PP i SOM considera que els increments a la majoria de preus públics són “ajustos”.

Candela López ( Movem En Comú Podem)

La portaveu dels Comuns, Candela López, denuncia que Reyes “des de l’oposició i durant l’última campanya electoral va prometre abaixar els impostos de manera absolutament irresponsable perquè tots i totes sabíem que la situació econòmica era delicada. Ara, ja al govern, fa tot el contrari”.

Candela Lopez afirma que “s’ha demostrat una vegada més que el senyor Reyes és un populista de manual i que menteix de manera deliberada. Estant a l’oposició i durant la última campanya electoral va fer servir molt la frase “el dinero de los vecinos y vecinas debe estar en sus bolsillos y no en manos del ayuntamiento a través de los impuestos”. Movem Castelldefels exigeix al govern municipal “que treballin amb la sensibilitat social i l’empatia que de moment no mostren les seves polítiques”.

Esther Niubó (PSC)

Esther Niubó,  portaveu del PSC després de la dimissió de la cap de llista socialista Maria Miranda, s’ha afegit a les crítiques de Candela López, tot afirmant que Reyes quan era candidat parlava d’asfíxia fiscal i “que una rebaixa d’impostos suposaria una millor prestació de serveis públics. I tot això ho deia mentre prometia un hospital, una nova comissaria i fins i tot, un embarcador”.

Niubó ha reclamat a l’alcalde que “els esforços es demanin de manera progressiva i proporcional amb el que cada ciutadà pot aportar”. El PSC acusa a PP i SOM de “no practicar la justícia social i fiscal”.

Preocupen els fets viscuts a Igualada

La pujada desmesurada d’impostos acostuma a portar protestes ciutadanes, i més en un marc d’inflació elevada que castiga les butxaques de la ciutadania. A Igualada, un augment inferior al de Castelldefels ( 7% de l’IBI i 15% de la taxa d’escombraries) ha provocat una gran crispació que s’ha traduït en una protesta ciutadana que va interrompre el Ple municipal celebrat aquest dimarts, 31 d’octubre. Més d’un miler de persones es van mobilitzar a la plaça de la Vila contra els augments aprovats pel govern de Junts i del PSC, encapçalat per l’alcalde de Junts  i vicepresident de la Diputació de Barcelona, Marc Castells.  Després de la suspensió temporal del Ple la pujada d’impostos es va aprovar quan l’alcalde va ordenar reprendre la sessió.

Fonts: Ajuntament de Castelldefels, Movem en Comú Podem i PSC

Fotografia: Ajuntament de Castelldefels

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here