• Enguany es representaran més de 250 funcions repartides per 52 municipis del territori català

• Es preveu que hi hagi entre 6.000 i 7.000 persones involucrades en les representacions i entre 60.000 i 65.000 espectadors

Aquest cap de setmana s’iniciarà la nova temporada de Pastorets de Catalunya amb la primera representació a càrrec del grup de Pastorets d’Ulldecona, que tindrà lloc el diumenge 10 de desembre a les 18 h al Teatre Orfeó Montsià. El cap de setmana del 16 i 17 de desembre, 7 municipis més acolliran actuacions: Sabadell, Badalona, Barcelona, Rubí, Sant Feliu de Llobregat, Igualada i Mataró.

La temporada de Pastorets 2023-2024 comptarà amb més de 250 funcions repartides per 52 municipis del territori català de la mà de 63 grups associats a la Coordinadora de Pastorets de Catalunya. Es preveu que hi hagi entre 6.000 i 7.000 persones involucrades en les representacions i entre 60.000 i 65.000 espectadors, xifra que espera superar les 58.500 persones de públic de la temporada passada.

Enguany la Coordinadora celebra la reincorporació dels Pastorets de Girona, que, després d’un any sense representacions a la capital gironina, tornen amb una proposta renovada i emocionant. Una de les notícies destacades de la temporada és l’aniversari dels Pastorets de Ripoll, que compleixen 125 anys, dels Pastorets de Figueres i els Pastorets de l’Orfeó Martinenc, que celebren el seu centenari, i dels Pastorets de Balsareny, que arriben als 75 anys de trajectòria.

Una altra novetat especial d’aquesta temporada és l’estrena de la dramatúrgia que es farà al grup de Pastorets de Pals. Aquesta població del Baix Empordà presentarà el text “Els pastorets de casa nostra” de Roc Esquius i Miquel, actor, director i dramaturg jove i emergent del teatre català actual.

Aquesta obra és un encàrrec de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya que va fer-se el 2020, en el període de la pandèmia sanitària. És un guió de Pastorets del segle XXI, que beu de la tradició, però que actualitza els valors, el context i l’acció. Vol ésser un signe evident de l’evolució d’una tradició, des d’una òptica ample, oberta i actual.

L’acte de presentació de la temporada

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya va presentar el divendres 1 de desembre la nova temporada de Pastorets 2023-2024. La roda de premsa celebrada a La Casa dels Entremesos, a Barcelona, va comptar amb la presència d’Adelaida Moya Taulés, directora general de Cultura Popular i Associacionisme de la Generalitat de Catalunya, i de Josep Peramiquel Cols, president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya.

L’acte també va acollir la taula rodona “Pastorets: un fenomen d’arrel, jove i vigent”, que va reflexionar sobre la vigència dels Pastorets.

La conversa va ser moderada pel periodista Espartac Peran i va comptar amb la participació de diverses veus conegudes del panorama mediàtic i musical català: la cantant Alèxia Pasqual, participant del concurs televisiu Eufòria i vinculada als Pastorets de Constantí; l’artista musical Oriol de Ramon, integrant del grup The Tyets i vinculat als Pastorets de Mataró; la periodista Mònica San José, cap d’edició de TV3 i vinculada als Pastorets de Sant Andreu del Palomar (Barcelona); i el periodista esportiu Arcadi Alibés, vinculat als Pastorets de l’Ametlla de Merola.

Taula rodona de presentació de la temporada de Pastorets 2023-2024. D’esquerra a dreta: el periodista Espartac Peran, l’artista musical Oriol de Ramon, la cantant Alèxia Pasqual, el periodista esportiu Arcadi Alibés i la periodista Mònica San José.

VII Fotoconcurs

Aquesta temporada la Coordinadora de Pastorets de Catalunya organitza la setena edició del concurs de fotografia “Els meus Pastorets”. La iniciativa, que se celebra de forma bianual, té l’objectiu de crear un fons de fotografia creativa i de qualitat que serveixi per documentar la trajectòria dels Pastorets.

A curt termini, aquest fons ha de servir per poder disposar de bones fotografies en l’àmbit de difusió i imatge pública dels Pastorets. L’any passat també va permetre desenvolupar l’exposició “La força dels pastorets”. Aquest fons fotogràfic servirà a llarg termini per documentar la trajectòria dels Pastorets.

En el VII Fotoconcurs hi poden participar tots els fotògrafs aficionats o professionals vinculats a qualsevol grup de Pastorets que formi part de la Coordinadora. Les fotografies han de reflectir el fenomen dels Pastorets en el sentit més ampli, incloent-hi tot el seu entorn artístic, tècnic i humà.

Un jurat format per fotògrafs reconeguts amb coneixement de l’àmbit de Cultura Popular i una representació de la junta de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya seleccionaran les obres guanyadores. Les imatges es poden presentar fins al dia 5 de febrer de 2024 a les 12 de la nit a través del formulari ubicat a la pàgina web de la Coordinadora.

IV Ajut a la investigació “Pastorets de Catalunya”

La Coordinadora, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner, ha convocat la 4a edició de l’ajut a la investigació “Pastorets de Catalunya”, corresponent a l’any 2023, amb l’objectiu d’estimular la recerca i el coneixement sobre les representacions teatrals dels Pastorets, tant des d’un punt de vista històric com antropològic i social. L’ajut, dotat amb 3.000 €, està dirigit a investigadors de l’àmbit universitari o d’altres centres d’estudis.

El passat 15 de juny es va fer públic el veredicte de la convocatòria d’enguany a la qual es van presentar tres propostes. En el treball seleccionat, Xavier Vilajosana es proposa fer un estudi del text manuscrit del 1903, buscant les fonts d’on han sortit els diversos fragments i la incidència d’aquesta obra en els teatres de la vila de Gràcia.

Tot i que la convocatòria del 2022 es va declarar deserta, l’any anterior, el 2021 l’ajut va ser per al projecte “Les arrels medievals dels Pastorets. Edició i anàlisi dels primers textos del teatre nadalenc català”, de Lenke Kovács. Aquest projecte es presentarà en un acte obert a tothom el pròxim dimecres 27 de desembre a les 19 h a l’Orfeó Reusenc de Reus. L’any 2020 el projecte premiat va ser “Les garrofes: 120 anys de crítica social berguedana a partir dels Pastorets d’en Pitarra”, d’Albert Rumbo Soler.

Una cita indispensable al calendari Nadalenc

Els Pastorets són una cita clau al calendari nadalenc d’arreu de Catalunya amb una forta tradició de component familiar. La representació dels Pastorets, genuïna de la cultura catalana, combina la música, la dansa, el teatre, la història i la cultura popular, convertint-la en una experiència única.

Amb una gran diversitat de textos i formats, totes les representacions dels grups teatrals que formen part de la Coordinadora destaquen per la gran qualitat i la laboriosa tasca d’organització i execució que aplega a persones de moltes edats diferents, fet que les converteix en un moviment intergeneracional únic i singular.

Un fenomen territorial

Són poques les experiències culturals que avui dia trobem descentralitzades i amb una forta presència arreu del territori català. Els Pastorets en són un gran exemple per simbolitzar la diversitat i diàspora de grups que hi ha arreu del país.

Són 65 els grups teatrals associats a la Coordinadora repartits per 54 municipis del territori català: 32 grups de Barcelona (49,2%), 14 de la Catalunya Central (21,5%), 6 de Girona (9,2%), 5 del Penedès (7,7%) 5 del Camp de Tarragona (7,7%); 2 de Ponent (3,1%) i 1 de les Terres de l’Ebre (1,5%).

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya es va fundar l’any 2006 per aglutinar els grups que representen Pastorets arreu de Catalunya.

És una federació d’entitats que té com a objectiu establir un espai de relació i intercanvi entre els diferents grups responsables de les representacions, donar difusió als Pastorets com a element patrimonial de la nostra cultura, potenciar la formació i estudiar i fomentar la recerca del fenomen Pastorets.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here