Entrem en un nou any, 2024. Moltes històries de ciència ficció publicades durant el segle XX, tant novel·les com pel·lícules, dibuixen aquesta dècada dels anys 20 d’aquest segle d’una forma força aterridora: esgotament de la capa d’ozó, pandèmies, poder descontrolat de les corporacions, màquines que destrueixen la bellesa, la tendresa i la solidaritat. Costa construir imaginaris esperançadors a la vista de les notícies que rebem diàriament: genocidis, guerres, acumulació de poder, escassetat de recursos, desigualtat, individualisme, crisi climàtica, contaminació, pèrdua de biodiversitat.

No obstant això, aquí estem, aquí seguim, i amb nosaltres totes les persones i altres éssers vius que demostrem amb la nostra existència que la vida és, la vida segueix, i mentre hi hagi vida, i vida en col·lectiu, podem construir una altra manera de relacionar-nos, amb altres éssers humans i no humans, basada en el respecte i en l’amor als qui ja són aquí, als qui van ser-hi abans, i als qui estan per arribar.

Per això, per seguir caminant i construint retalls de resistència, teixint futurs de dignitat, és fonamental compartir els somnis, i posar-los en marxa. Amb tots els dubtes i moltes pors, però amb el coratge que dona saber que ho fem amb altres, i que té sentit. Així anem construint brúixoles col·lectives per navegar en aquest oceà de crisis interrelacionades. Una molt valuosa és la Nova Cultura de la Terra, que hem presentat aquest any que deixem, fruit dels debats col·lectius dels darrers 25. En set idees desenvolupa els canvis en els imaginaris i en el model socioeconòmic necessaris per assolir la justícia ambiental i social. Ens planteja els debats sobre com decréixer a l’esfera material, construir equitat en comú, mantenir la biodiversitat, viure del sol actual, tancar els cicles de materials i posar la vida al centre. No és una idea tancada, sinó una eina per repensar la nostra forma de vida, debatre, compartir i construir, sempre en col·lectiu. I també una proposta per transitar, perquè tan important com el destí on volem arribar, és el camí que recorrem i com ho fem.

Prenem la setena idea de la Nova Cultura de la Terra, la que ens suggereix que sumem el canvi que veiem imprescindible més enllà dels proposats. Hi volem situar la necessitat de la construcció de pau i la fi del genocidi a Gaza. Davant la complicitat de la Unió Europea i la seva militarització, els grups de tot l’Estat d’Ecologistes en Acció s’han sumat a les protestes, les denúncies i les exigències per posar fi a la neteja ètnica que està cometent l’Estat d’Israel.

I és així com comencem l’any nou, enfortint resistències i xarxes, construint la solidaritat internacional que contribueixi a frenar la massacre, recuperar el territori per part de la població palestina i garantir una vida digna i en pau.

Text i fotografia: Ecologistes en Acció

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here