Segons informa l’Ajuntament en un comunicat, es tracta d’un servei de la Policia Local dedicat a la prevenció dels fets delictius des d’un punt de vista científic i basat en les evidències. Per a l’oposició, es tracta d’una decisió injustificada i no consensuada, ni amb la resta de forces del consistori ni amb les entitats de la ciutat

Tot i que l’Observatori de la Delinqüència local es va crear l’any 2012, la seva activitat era molt reduïda en els darrers anys. Ara, segons l’Ajuntament de la localitat baixllobregatina, “hi ha una demanda social i la voluntat política d’estudiar la delinqüència d’una forma transversal amb la participació plural de la seguretat i la convivència de la ciutat”.

A principis de 2012, l’Ajuntament aleshores liderat pel Partit Popular, va crear l’Observatori de la Delinqüència de Castelldefels (ODC). Després d’uns últims anys en els que es va reduir de manera significativa la seva activitat, coincidint amb els canvis de govern en clau progressista a la ciutat deltaica; el servei de la Policia Local per a la prevenció dels fets delictius a la ciutat reobre, segons el consistori de nou en mans del PP, amb el suport de SOM Castelldefels: “donada la demanda social i la voluntat política d’estudiar la delinqüència d’una manera transversal amb la participació plural de la seguretat i la convivència de la ciutat”.

Segons s’explica al comunicat, “ha passat més d’una dècada des de la seva creació i la ciutadania ha evolucionat. La Policia Local, com a servidors públics, entén que s’ha d’adaptar a les necessitats ciutadanes. Així, el seu objectiu principal és la prevenció de la delinqüència amb un fonament científic i basat en l’evidència”.

Des de l’Observatori expliquen que “la delinqüència forma part dels fets socials i, com a tal, no es pot abordar des d’una única perspectiva, ja que existeix el risc d’actuar des del resultat, és a dir, treballar amb absència d’una informació que fonamenti les decisions tècniques i polítiques.”

Reacció de l’oposició

En declaracions a elBaix.cat, el regidor de Movem En Comú Podem de Castelldefels, Javi Martín, ha explicat que des del seu espai, “no trobem justificada la necessitat de reobrir aquest organisme per part del Govern de SOM i PP”.

“Primer perquè no s’ha compartit la decisió amb nosaltres, ni amb la resta de l’oposició. I tampoc tenim constància que s’hagi compartit la decisió amb les entitats, amb el teixit social de la ciutat. No sabem qui formarà part d’aquest Observatori, quant ens costarà, ni la finalitat última de les seves funcions”, ha explicat.

Des de Movem En Comú Podem Castelldefels proposen que es treballi “per millorar la seguretat però també la convivència ala carrers, amb una visió integral de totes les árees municipals, com per exemple serveis socials, urbanisme i via pública”. I també que es compti amb “la participació de la ciutadania, amb les entitats socials, el teixit comercial i associatiu de Castelldefels”.

“En tot cas, en lloc de reobrir un observatori de la delinqüència s’hauria de crear un observatori de convivència i seguretat”, sentencia Martín.

Per últim, el regidor dels Comuns ha defensat que “el PP porta molt temps parlant dels problemes d’inseguretat de la ciutat però governa des de fa més de 6 mesos i no ha aplicat cap mesura excepcional per millorar la sensació de seguretat entre la ciutadania. La seva gran aportació política sempre ha estat la de fomentar l’alarmisme social i a difondre que l’acció policial és la única mesura que pot millorar la seguretat als carrers de Castelldefels”.

Font: Ajuntament de Castelldefels

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here