Amb l’entrada en vigor de les noves mesures per fer front a la sequera, els pagesos del Baix Llobregat denuncien que tenen “menys aigua i de pitjor qualitat”, doncs rebran aigua de la depuradora de Sant Feliu, que segons expliquen “no és apta per a molts cultius”. A aquesta situació límit se suma ara el malestar de part de la pagesia de la comarca, que s’ha sumat a les accions reivindicatives que el món del sector agrari duu a terme a nivell europeu

En plena collita de la carxofa, els pagesos del Baix Llobregat, principalment els que s’abasteixen d’aigua del Canal de la Dreta del riu Llobregat, han passat ara a rebre-la de la depuradora de Sant Feliu de Llobregat que, per la seva alta salinitat, no és apta per a molts cultius.

Això fa que molts pagesos no tinguin clar a si podran dur a terme la campanya d’estiu. “Les llavors i el materials s’han encarit molt i no et pots arriscar a plantar melons, síndries o tomàquets i després no poder collir-los”, explica a l’ACN, Agustí Garcia, president de la Cooperativa Agrícola del Prat.

Així, Sant Boi, el Prat i Sant Vicenç dels Horts ara ja reben aigua únicament de l’EDAR de Sant Feliu de Llobregat, fet que complica el futur dels cultius estiuencs com ara els melons, les síndries o els tomàquets, perquè son productes que depenen molt de l’aigua. Això sumat a d’altres dificultats afegides com la manca de personal i l’encariment de llavors o maquinària, els pot fer decidir-se per no plantar, davant el risc que després no es pugui fer la collita.

Avui, part de la pagesia del Baix Llobregat s’ha sumat en aquest context a les mobilitzacions per fer sentir el seu malestar pels costos desmesurats del sector i l’excés de burocràcia. També protesten per l’increment dels costos de producció, els preus baixos que els paguen, la falta de control en les importacions, la nova política agrària comuna i com no, per la greu sequera que patim.

Al seu pas per Sant Vicenç dels Horts, la caravana que pretén avui portar la protesta al cor de Barcelona, ha rebut el suport de l’ex alcalde i president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here