El Baix Llobregat “es en la actualidad la comarca catalana más desintegrada y conflictiva que necesita ser promocionada creando un Centre d’Estudis Comarcals (…) y que se debe lograr un mayor desarrollo cultural, artístico y científico en las poblaciones que foman la comarca”. Això deia l’acta fundacional del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat de 23 de novembre de 1974, quan la dictadura franquista encara era present i quan faltaven tretze anys per a que el 1987 el Parlament de Catalunya reconegués oficialment l’existència  institucional de les comarques. L’historiador del Prat de Llobregat, Jaume Codina, en fou el primer president.

Aquest dimarts, 13 de febrer, ha tingut lloc a la seu del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, al Centre Cívic Mas Lluí de Sant Feliu de Llobregat, la roda de premsa de presentació dels actes del seu 50è aniversari. Hi han intervingut la presidenta de l’entitat, Genoveva Català, la responsable dels actes de l’aniversari, Conxita Sánchez, i el periodista Xavier Campreciós. La roda s’ha celebrat sota el nou logotip del Centre (a la fotografia).

La Festa del proper divendres

Els actes de commemoració comencen aquest divendres, 16 de febrer,  amb una festa a la seu del Centre, a les vuit del vespre. Es presentarà el llibre Contes del Baix Llobregat, escrit pel soci de l’entitat, Rafael Bellido, i il·lustrat per la sòcia Joana Llordella, del que elBaix.cat ja ha informat.

També es farà un reconeixement als socis i sòcies que han ajudat a mantenir viva l’entitat al llarg d’aquests anys i, en concret, a dos dels fundadors del 1974.

Al maig, Col·loqui Internacional sobre la Colònia Sedó

“Dialèctica entre aigua i energia”, un títol suggeridor i més actual que mai, serà el proper mes de maig l’eix vertebrador del “Col·loqui Internacional Història i Futur de la Colònia Sedó”, que tindrà lloc a Esparreguera.

Es vol afavorir el coneixement i el debat sobre la dialèctica entre aigua i energia, que troba a la Colònia Sedó un exponent històric de primer ordre, en un moment clau de crisi dels recursos fòssils i de transició energètica. Alhora, s’oferirà també un marc de debat sobre el futur de la Colònia Sedó en la seva triple dimensió patrimonial, industrial l i residencial. El Col·loqui impulsat pel CECBLL es farà en col·laboració amb l’Ajuntament d’Esparreguera, la Generalitat de Catalunya, PIMEC i altres agents.

Al novembre, Premis de Reconeixent Cultural del Baix Llobregat

La XII edició dels Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat tindrà lloc al mes de novembre a Sant Vicenç dels Horts. Un dels motius d’haver escollit aquest municipi com a seu és que la única dona present en l’acte de fundació del Centre l’any 1974 era d’aquesta localitat.

El lliurament dels Premis és, de fet, la Nit de la Cultura del Baix Llobregat.

El paper del CECBLL

Al llarg dels seus 50 anys, el Centre d’Estudis ha revalidat el seu compromís cívic i de dignificació de la comarca i la voluntat de fer del coneixement i de la cultura un puntal per al desenvolupament del Baix Llobregat. Dos moments fonamentals de la seva història han estat la lluita contra el projecte d’Eurovegas, que hagués destrossat el Delta i el Parc Agrari del Llobregat, i el Congrés El Baix a Debat, que va permetre realitzar una reflexió aprofundida sobre el passat, el present i el futur de la comarca.

Durant aquest 2024 el Centre continuarà impulsant les publicacions d’Edicions del Llobregat i les activitats de recerca i memòria democràtica en el marc d’una comarca que en extensió només representa l’1’5 % del territori de Catalunya però que en població acumula l’11 % del total i que, tal com recordava Xavier Campreciós en la roda de premsa, suposa més habitants que algunes Comunitats Autònomes.

El Centre forma part de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana  (CCEPC) que agrupa 135 centres i instituts d’estudis de tots els Països Catalans. Compta amb el suport de diverses institucions entre les que destaquen el Consell Comarcal i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. També té convenis de col·laboració amb 24 dels 30 municipis del Baix Llobregat: resten pendents els d’Abrera, Castellví de Rosanes, La Palma de Cervelló, Sant Climent de Llobregat, Martorell i Olesa de Montserrat.

Fotografia: CECBLL

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here