El Museu de Sant Boi inaugura l’exposició ‘Antoni Tàpies. El compromís polític i social’. La ciutat se suma a la commemoració de l’Any Tàpies amb motiu del centenari del naixement de l’artista. Sant Boi es reivindica així, com la segona ‘ciutat Tàpies’ del món

El Museu de Sant Boi va acollir aquest diumenge, 25 de febrer, la inauguració de l’exposició ‘Antoni Tàpies. El compromís polític i social’.

L’acte  va comptar amb la presència de l’alcaldessa, Lluïsa Moret; la directora de la Fundació Tàpies, Imma Prieto, i el fill de l’artista, Toni Tàpies. També hi van assistir el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Barcelona, Andreu Felip, i el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Pau González.

L’exposició ‘Antoni Tàpies. El compromís polític i social’ es pot visitar al Museu de Sant Boi fins al 30 de setembre. Repassa la trajectòria d’Antoni Tàpies i dona a conèixer pintures i cartells originals de l’artista barceloní. Aquesta part de la seva obra testimonia com cap altra el seu esperit crític i el seu compromís polític i social.

Obres de Tàpies vinculades amb Sant Boi

L’exposició dona visibilitat a dues obres originals de Tàpies vinculades amb Sant Boi i poc conegudes arreu.

Una d’aquestes obres és el dibuix original que va inspirar el ‘Mosaic de l’Onze de Setembre’, present a la plaça de Catalunya de Sant Boi en commemoració de la històrica diada de 1976.

L’altra obra és el mural que es conserva a l’interior de l’Escola Antoni Tàpies, pintat ‘in situ’ per l’artista durant una visita al centre educatiu l’any 1988.

L’exposició també inclou dues litografies que formen part del Fons municipal d’art contemporani.

La ‘maleta de Tàpies’

Durant l’acte d’inauguració va tenir lloc una audició basada en les cançons que a l’artista li servien per relaxar-se quan anava al seu estudi de Campins, al Vallès Oriental, on sempre portava una maleta amb discs de vinil.

Aquesta experiència musical i artística ha estat creada per la Fundació Tàpies i l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

Altres activitats ‘De Tàpies a Sant Boi’

Dintre de la programació ‘De Tàpies a Sant Boi’, l’Ajuntament organitza un itinerari comentat que visitarà l’exposició i els llocs de la ciutat més directament vinculats amb la figura de l’artista, en especial el mosaic de la plaça de Catalunya i l’Escola Antoni Tàpies.

També està previst un cicle de conferències organitzat  amb la UNED. L’historiador i crític d’art Joan Gil, comissari de l’exposició, protagonitza el 29 de febrer la conferència inaugural del cicle, que comptarà amb xerrades d’especialistes en història de l’art com Lourdes Cirlot, Ricard Bru o Vanessa Martín i del filòsof Humbert Ruiz.

 SEGONA ‘CIUTAT TÀPIES’ DEL MÓN

Sant Boi es reivindica la segona ciutat Tàpies del món, després de Barcelona, pel gran valor històric i simbòlic dels vincles del pintor i escultor barceloní amb el municipi.

El mosaic de la diada de 1976

Un gran mosaic de l’artista recorda, a la plaça de Catalunya de Sant Boi, la diada de l’any 1976. La ciutat es va omplir de desenes de milers de persones per celebrar una gran manifestació reivindicativa per primer cop després de quatre dècades de règim franquista.

Set anys més tard, Tàpies va fer el mosaic per encàrrec de l’Ajuntament amb  l’objectiu de deixar un record permanent d’aquell moment històric a l’espai públic.

L’única escola de Catalunya amb el nom d’Antoni Tàpies

L’any 1986 va obrir les portes l’Escola Antoni Tàpies, l’única de Catalunya que porta el nom de l’artista. Tàpies hi va fer una visita dos anys després i va accedir a pintar ‘in situ’ un mural amb la paraula ‘llibertat’ que es conserva al seu interior.

A més, Tàpies va col·laborar com a mecenes amb l’editorial Llibres del Mall, fundada als anys setanta per Maria Mercè Marçal i Ramon Balasch, entre d’altres.

Programa d’activitats

museusantboi.cat/any-tapies

Organitza: Ajuntament Sant Boi (Museu de Sant Boi i Can Castells, Centre d’Art)

Col·laboren: Fundació Antoni Tàpies, Parc Sanitari Sant Joan de Déu i UNED Sant Boi

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here