La planta de compostatge de Torrelles de Llobregat es consolida com a referent en la producció d’ecocompost d’alta qualitat. Durant l’any 2023, aquesta instal·lació ha aconseguit produir un total de 1.110 tones de compost certificat per a cultius ecològics, un avenç que segons afirma un comunicat de l’empresa gestora, “demostra el seu compromís amb la gestió eficient dels residus orgànics i la promoció de l’economia circular”

Per aconseguir aquestes xifres rècord, la planta de compostatge ha tractat un total de 4.289 tones de residus orgànics. A més, s’han processat 2.527 tones de residus vegetals, la qual cosa representa un augment del 255% en comparació amb l’any anterior, mostrant així el compromís de la planta en aprofitar al màxim els recursos disponibles.

Durant el procés de compostatge, s’han implementat importants millores, com ara la homogeneïtzació del material d’entrada mitjançant trituració i l’extracció de plàstics i ferrosos en el procés d’afinat. Aquestes mesures han permès agilitzar la producció d’ecocompost i garantir l’obtenció d’un producte final d’alta qualitat.

La planta de compostatge de Torrelles presta serveis a diferents municipis metropolitans, incloent Sant Vicenç dels Horts, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Santa Coloma de Cervelló, Begues, el barri de Sarrià de Barcelona i la mateixa Torrelles de Llobregat. A més, col·labora amb Mercabarna en el tractament d’una part dels seus residus orgànics.

Aquesta planta, gestionada per l’AMB i en col·laboració amb Veolia, companyia líder en descarbonització i economia circular, ha estat pionera en obtenir l’acreditació de compost ecològic, complint amb la norma UNE 142500:2017 per al seu ús en agricultura ecològica. Això significa que l’ecocompost produït en aquesta instal·lació pot ser utilitzat en jardineria i agricultura ecològica, promocionant pràctiques sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.

El model de gestió de residus impulsat per l’AMB a través del Programa metropolità de prevenció i gestió de recursos i residus municipals 2019-2025 (PREMET25) situa en una posició central la correcta separació i tractament de la fracció orgànica, ja que és una de les que té major potencial per convertir-se en recurs i, a més, una de les que actualment es separa pitjor de forma selectiva.

“La planta de compostatge de Torrelles, per tant, és un exemple destacat d’economia circular i gestió eficient dels residus. El seu compromís amb la producció d’ecocompost d’alta qualitat contribueix a la reducció de l’impacte ambiental i a la lluita contra el canvi climàtic”, explica el comunicat.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here