L’Observatori Comarcal i el Consell de les Dones del Baix Llobregat publiquen una nova edició de l’informe “Les dones en el mercat de treball”, que recull les darreres dades disponibles sobre la situació de les dones en el mercat de treball al Baix Llobregat, així com d’altres àmbits directament relacionats, com la formació, els usos del temps o les pensions

Millora la situació de les dones però creix el diferencial

Les dades d’aquest informe corresponen majoritàriament a l’any 2023 on, gràcies a les noves dades disponibles del cens de població i habitatges, es pot aprofundir en les desigualtats al mercat laboral des d’una perspectiva de gènere.

L’informe s’estructura en 5 grans àmbits:

1. Accés al mercat de treball. La formació

2. Principals indicadors de la població en edat de treballar;

3. Usos del temps i cura;

4. Salaris, prestacions i pobresa

5. El mercat de treball segons demanda.

Pel que fa a la FORMACIÓ, augmenta el nombre absolut de dones matriculades als cicles formatius i a Batxillerat, però disminueix el seu pes relatiu.

En relació als INDICADORS GENERALS DE POBLACIÓ ACTIVA, augmenta de manera generalitzada la taxa d’ocupació i disminueix la distància entre la taxa d’ocupats i ocupades.

Respecte a la ROTACIÓ LABORAL, aquesta continua afectant més a les dones: i en l’EMPRENEDORIA, només el 36% de les persones autònomes són dones.

Analitzant els USOS DEL TEMPS, l’Índex d’Igualtat de Gènere (IIG) en aquest àmbit, mostra una càrrega desigual en la distribució del treball domèstic i de cures.

Pel que fa als SALARIS, la bretxa salarial existeix i es fa més gran segons l’edat, l’ocupació i el rang salarial. La bretxa creix entre el jovent i en les ocupacions d’atenció al públic i administració.

En relació a la POBRESA, la taxa de risc de pobresa és major entre les dones i el major descens de la taxa de risc de pobresa se situa en les persones majors de 64. No obstant, en les PENSIONS el gènere continua determinant la quantia que les persones perceben per jubilació.

En els paràmetres d’OCUPACIÓ, disminueix el diferencial total d’homes i dones treballant a la comarca, però tot i amb això, el diferencial creix amb l’edat. També disminueix la TEMPORALITAT, registrant-se la menor taxa de temporalitat de la sèrie.

Finalment, cal destacar que l’ATUR del Baix Llobregat continua tenint nom de dona, i especialment preocupant és el nombre de dones aturades de molt llarga durada.

Font: Observatori Comarcal del Baix Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here