El deteriorament de la finca, que va ser expropiada fa un any, ha obligat l’Ajuntament a ordenar-ne l’evacuació urgent

L’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat ha ordenat el desallotjament immediat dels veïns de l’edifici conegut com El Barco, on viuen 38 famílies en règim de lloguer, després de declarar-ne l’estat de ruïna. Un informe tècnic extern ha alertat del grau de deteriorament d’aquesta finca de set plantes i el consistori ha ordenat que sigui evacuat.

Els veïns han rebut la notificació aquest dilluns, quan s’ha activat el protocol de desallotjament urgent i se’ls ha citat a dependències municipals per explicar-los la situació. L’edifici està en un estat lamentable, amb greus problemes estructurals i haurà de ser enderrocat. Els veïns hauran de fer maletes i aquesta nit ja no hi podran dormir. Entre els afectats hi ha una desena de menors a qui s’ha atès a la ludoteca municipal.

Durant la tarda, els veïns han pogut accedir a buscar les pertinences necessàries. La Maite, una de les inquilines, ha explicat a TV3 que estan “tristos i desconcertats” i que no saben on dormiran. L’Ajuntament els ha ofert estar-se 48 hores al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), al Poblenou, una opció que aquesta veïna reconeix que vivint a Esplugues els queda lluny.

Ella fa 62 anys que viu a l’edifici i malgrat que ha dit que sabien que no estava en bon estat i feia temps que anaven fent obres de manera particular, no es podien imaginar que la situació fos tan greu com per emprendre aquestes mesures de sobte.

A finals de febrer, després de la caiguda d’un fals sostre i d’una revisió tècnica per determinar-ne les causes, el consistori va ordenar l’inici d’unes obres d’emergència i va encarregar un estudi urgent per determinar la naturalesa de les deficiències. Les conclusions d’aquest estudi són les que han forçat l’ordre de treure tots els veïns de l’edifici de forma immediata.

A les famílies sense alternativa habitacional immediata se’ls ha ofert un allotjament puntual durant les primeres 48 hores i s’estan buscant solucions a cada cas en col·laboració amb l’Agència Catalana de l’Habitatge. En el reallotjament de les famílies afectades es prioritza la reubicació de les més vulnerables, especialment aquelles amb menors d’edat a càrrec.

L’Ajuntament ha explicat en un comunicat que les seves prioritats són “la seguretat de les persones i trobar solucions adaptades a cada cas de la forma més ràpida possible”.

El protocol també inclou la creació d’una Oficina Municipal de suport i atenció a les famílies afectades, així com l’activació del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). El consistori ha obert un espai d’atenció perquè els afectats puguin consultar també aspectes laborals, jurídics, educatius o socials relacionats amb la situació d’emergència que pateixen.

L’edifici es va expropiar de manera forçosa

L’edifici conegut com El Barco, que es troba al Parc dels Torrents, va ser expropiat fa menys d’un any per l’Ajuntament perquè s’havia aixecat en terrenys qualificats com a zona verda segons el Pla General Metropolità (PGM) de 1976.

Ara, a la qualificació de “ruïna urbanística” que ja tenia la finca –per trobar-se en una zona verda–, s’hi ha afegit la de “ruïna immediata” per l’actual estat de deteriorament de l’immoble.

Protecció civil també ha activat el pla Procicat per aquest cas, en fase de prealerta:

El Barco és un edifici construït fa vuitanta anys al carrer de la Riba, a la zona del parc dels Torrents. L’any 2006 propietat va sol·licitar-ne l’expropiació, però el consistori no ha estat propietari de la finca fins fa poc més d’un any.

Font: ACN

Imatge: Ajuntament d’Esplugues de Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here