El mes de febrer el govern de Junts i PSC a l’Ajuntament de Martorell va anunciar als paradistes del Mercat Municipal l’obligació de tancar quan acabi el mes de juny. El motiu és l’inici de la construcció d’un nou centre comercial, Espai Bòbiles, on ara s’ubica el Mercat.

Movem Martorell es mobilitza contra el projecte de Junts i PSC

Dos mesos, de moment, és el temps que els paradistes del Mercat de Martorell hauran de tancar. El govern de Junts i PSC així els ho ha anunciat en una reunió on no ha donat cap alternativa ni ha valorat ubicacions provisionals mentre durin les obres del que havia de ser un nou Mercat. Movem Martorell denuncia que l’avantprojecte publicat mostra una superfície de nova construcció on més del 60% (2597m2) será ocupada per la cadena de supermercats Lidl, que augmenta 1426m2 respecte al que ocupa actualment. Lidl és qui finançarà la pràctica totalitat de l’obra. Dels 14’5 milions d’euros de cost (IVA exclòs), Lidl en finança 10. El Mercat, no obstant, veu reduïda la seva mida en prop de 300m2.

En paraules d’Àngels Cardona, regidora de Movem ( a la fotografia amb Laura Ruiz parlant amb paradistes) , “Qui surt escandalosament beneficiat amb aquesta obra és el Lidl; han condemnat als paradistes a haver de tancar. El govern hauria d’estar del costat del petit comerç, vetllar pel Mercat, no impulsar així una gran superfície”. I afegeix: “Va ser Junts, aleshores CiU, qui va construir l’actual Mercat no fa ni 25 anys, amb els plànols d’un poliesportiu, sense zones de càrrega ni de tractament de residus, amb les escombraries a la vista i sense aparcament propi”.

Els mercats municipals han d’actuar com un catalitzador per revitalitzar el comerç de proximitat, donar suport a l’economia local i millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes. És un element clau per contrarestar el monopoli de les grans superfícies i mantenir viva l’essència de la comunitat. El model que Movem Martorell defensa és “fer del mercat un punt de trobada cultural i social on es reflecteixin tradicions i costums locals perquè enforteix el llaç i la interacció social. Un model de Mercat que permet als productors i comerciants locals vendre directament als consumidors, reduint la dependència de les cadenes de subministrament llargues, evitant els intermediaris i fomentant l’economia dins de la comunitat.”

“Cuines fantasma”

L’avantprojecte també preveu ubicar al sòtan sis cuines fantasma de 10’54m2. Les cuines fantasma, cuines cegues o dark kitchen estan al centre de la polèmica per tractar-se de restaurants sense espai físic ni atenció al públic, vinculats a les aplicacions de repartiment a domicili, com Glovo o Uber Eats. Hi ha multitud de processos judicials oberts per vulneració de drets laborals contra les empreses que promouen aquest model de negoci, on acostumen a treballar persones migrants en condicions infrahumanes. En paraules de la portaveu de Movem, Laura Ruiz: “El govern de Junts i PSC importa de fora un model de gastronomia individualista, que fomenta la precarietat laboral i que perjudicarà enormement als bars i restaurants locals.”

I afegeix: “El Mercat, els paradistes i els nostres restauradors van sobreviure a una pandèmia mundial amb molt d’esforç, resiliència i creativitat, però també gràcies a la lleialtat i estima dels qui creiem en el comerç de proximitat. Ara tornarem a tancar files i abraçarem el nostre Mercat, perquè li ho devem al petit comerç.”

Movem Martorell ha iniciat una recollida de signatures online i presencial, i ja té previstes més accions per tal de mobilitzar la ciutadania de Martorell, evitar el tancament forçós del Mercat i reconduir el projecte tal com està plantejat.

Font i fotografía: Movem Martorell

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here