El Catalunya Metropolitana certifica l’encert de la idea i la fòrmula fundacionals després de dotze mesos. ElBaix.cat en forma part.

Catalunya Metropolitana va néixer el 21 de març del 2023 i amb aquest article volem bufar l’espelma del primer any d’aquest diari de diaris nascut de la cooperació de disset capçaleres de deu ciutats de la conurbació barcelonina fetes sense ànim de lucre, des del periodisme local, independent i ciutadà, amb pocs mitjans i bastant voluntariat.

I si ja és bona noticia celebrar el primer aniversari mantenint la mínima velocitat de creuer de publicar cinc articles a la setmana el millor és que la feina feta avala l’encert de la idea i la de la fórmula: consolidem una comunitat en xarxa, la del Cat Met, que reflecteix la realitat polièdrica de la metròpoli de manera nítida sense el calidoscopi amb el que els mitjans de la gran urbs fan un cop d’ull al pati del  darrera. I a tot això cada diari manté la seva idiosincràsia i línia editorial incòlumes, sense cap rèmora afegida als avatars existencials de cada capçalera.

I per què creiem que cap poder local anirà enlloc per sí sol i que cal construir amb el consens de tothom la regió dels cinc milions d’habitants amb la màxima cohesió possible per no ser irrellevants, donem veu a les entitats acadèmiques que estudien i documenten la metròpoli i cerquen el consens de societat civil, onegés, entitats, sindicats, patronals, universitats, partits, institucions i governs.

A més d’ocupar-se de la molta vida que hi ha més enllà de les fronteres administratives de la gran ciutat i de posar-la en relleu, la petita premsa local te, paradoxalment, el vent de cua en aquest mon digital sobresaturat de noticies fundades i infundades, veraces, enganyoses o directament falses, pel creixent interès ciutadà de saber què passa al seu poble.

I afegeixi a tot això que el Catalunya Metropolitana va néixer de dues trobades de desconeguts. A les portes de l’estiu del 2022, Josep Carles Rius va preguntar si sabia de premsa local del Baix Llobregat interessada en col·laborar amb la Fundació Periodisme Plural que ell pilotava. Comprovat que mai s’havia organitzat una trobada en aquella comarca –poblada però amb un pobre veïnatge, fruit de la frontera del riu i l’aclaparadora  relació amb la capital–, vam contactar i concertar-nos amb als responsables de la premsa local sense ànims de lucre ni lligams amb ajuntaments, partits o empreses, que afrontaven l’incert el trànsit al mon digital.

A la primera reunió (27 d’octubre del 2022, Ateneu Santfeliuenc) set publicacions del Baix Llobregat i dos de L’Hospitalet tenien sobre la taula la proposta de Rius i dels diaris de la seva Fundació –els digitals Catalunya Plural, Diari de l’Educació, Diari de la Sanitat i Diari del Treball, els quatre que es fan a Barcelona–, de implicar-se en un banc de documents col·lectiu.

En la segona reunió (25 de gener del 2023, Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat) la proposta havia millorat i feia molta més patxoca, era més col·laborativa i prometia eficiència a les xarxes: s’havia trobat la manera de fer en un web un diari de diaris digital que cada dia publiqués un tema i que exposés i vehiculés totes les notícies d’apertura que s’anaven publicant en tots i cada un dels mitjans locals.

La tercera cita (27 de febrer, a la seu de la Fundació, a Barcelona) va servir que constituir el consell editorial fundacional del Cat Met. Aplega  tots i cada un dels mitjans i havia crescut en integrants: als nou diaris del Baix i L’Hospitalet s’hi van afegir en aquella cita dos del Barcelonès nord i altres dos del Vallès. Enllestida la web, el 21 de març del 2023 la nova capçalera començava a rodar per les xarxes amb una inèdita experiència periodística de cooperació destinada a enfortir a tots els seus integrants.

A banda dels quatre ja citats de la capital, els diaris implicats son elBaix.cat, el Cugatenc, Delta Llobregat, Districte 7, Fet a Sant Feliu, L’independent de Badalona, InfoGrama, l’Estaca, Malarrassa, Sant Boi Diari, Viu Molins de Rei, La Vall de Verç i Collbató Avui. Podem ser més en el futur, segur. Mantenim la il·lusió que permet l’ofici del periodista, sabent que mai serem ‘The New York Times’ però som la premsa local feta a la metròpoli.

Xavier Campreciós, coordinador del Cat Met

-En memòria de pratenc Josep Maria Canalies, el cofundador que ens ha deixat-

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here