Gavà ja està preparada per la temporades d’espàrrecs d’aquest 2024. Les primeres unitats d’aquests espàrrecs ja es cullen pels volts de Sant Josep, confirma Josep Pañella, president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, “però aquest any amb la Setmana Santa s’atura una mica la seva venda. Ara es reprèn i la campanya ja s’allarga fins el mes de maig”

Els pagesos gavanencs, segons explica Pañella, “iniciem la campanya amb força il·lusió, veurem després com va tot però d’entrada ja estan sortint espàrrecs i esperem a partir d’ara que la restauració i els comerços comencin a vendre força espàrrecs”.

Pañella evita donar xifres de la quantitat d’espàrrecs que es produiran enguany a Gavà perquè aquesta és una xifra molt complicada de calcular, però sí que assegura que “sense cap mena de dubte seran més que l’any passat”.

Pel que fa a la qualitat, serà l’acostumada en aquest producte tan típicament gavanenc tot i que l’espàrrec autòcton “pateix una mica per la qüestió del calibre perquè ens surt una mica més petit, segurament per la varietat tot i que probablement també influeix la sequera, ja que si la planta no agafa el fertilitzant que li tirem per manca d’aigua això farà que el calibre sigui una mica més petit”.

En aquest sentit, les pluges caigudes la passada setmana han estat providencials, no només per l’espàrrec sinó de fet per tots els cultius de la nostra zona: “Aquestes pluges han estat el que jo sempre dic que demanem els pagesos, que són pluges a la carta. Han caigut els litres per metre quadrat adequats per ajudar als conreus sense inundar-los ni fer-los mal, ja que una pluja abundant també és dolenta perquè podreix l’arrel. A l’espàrrec concretament li ha anat molt bé aquesta pluja moderada perquè venim d’un hivern molt sec, i sense aigua la planta no agafa els nutrients que hi tirem, així que aquesta pluja ha anat perfecta per l’espàrrec però en general per tots els conreus com per exemple les patates, que s’han plantat ara”, ens comenta Pañella.

Així doncs, ja ha arribat l’hora de consumir espàrrec blanc gavanenc!

La seva gran competència serà, com és habitual, “l’espàrrec verd que ve de la zona del sud, concretament de Granada, és el que des de sempre ens perjudica més. El motiu és que l’espàrrec verd és molt més senzill de cuinar, i el nostre espàrrec blanc té la seva feina, has de saber cuinar-lo, i moltes vegades la gent no està per perdre aquests 30 ó 40 minuts que es necessiten per fer-ho bé”.

Per combatre això, destaca Pañella, “és molt important la difusió del nostre espàrrec blanc, sobretot als mitjans de comunicació, i també és molt important la restauració, que és el sector que s’ha d’implicar més i que, de fet, ja s’implica”.

I també és important, sentencia Pañella, que “la ciutat es bolqui amb l’espàrrec gavanenc i el compri arreu a través de qualsevol de les vies possibles, ja sigui directament als pagesos o als comerços, als restaurants, o al Mercat de Pagès de Gavà”.

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here