Mercabarna-flor, amb sèu a Sant Boi; ha previst que es vendran set milions de roses aquest Sant Jordi però ha advertit que serà el darrer amb producte local. Així ho va assenyalar aquest dimecres el president del Gremi de Majoristes de Mercabarna-flor, Miquel Batlle, i ho va justificar per la falta de “relleu generacional”

Batlle ha precisat que la majoria de les flors vindran de Colòmbia, però també d’Equador i Països Baixos. Per la seva part, el president de Mercabarna, i regidor d’Economia de Barcelona, Jordi Valls, va ressaltar que serà la primera diada en jornada no festiva després de la restriccions per la pandèmia. Per tot plegat, Valls va calcular que serà un Sant Jordi “multitudinari” i que les vendes pujaran un 20% més que l’any passat.

El president dels majoristes de Mercabarna-flor va remarcar que actualment “no és rendible” produir el volum de roses que demana Sant Jordi, a la vegada, va afegir, que “es necessiten unes infraestructures molt ben muntades i això val molts diners”.

Tot i així, Batlle va afirmar que hi ha el “terreny per cultivar, però no hi ha gent que ho faci” i, segons les paraules dels mateixos pagesos, “és l’últim any”, va insistir.

Sigui com sigui, la comercialització de roses creixerà enguany i 2,3 milions d’unitats sortiran de Mercabarna-flor.

Valls va recordar que la diada concentra el 30% del total de vendes de Catalunya en un any. El regidor d’Economia de l’Ajuntament de Barcelona va concretar que s’han repartit unes 5.400 llicències a la capital catalana per vendre roses i llibres.

Valls espera que sigui una jornada de Sant Jordi “més ciutadana” pel fet que el calendari ha fet que sigui en dia feiner i això farà recuperar “la normalitat total” d’aquesta festivitat.

Menys roses d’Equador

Miquel Batlle va subratllar que Colòmbia és “la número 1” de producció i pot “abastir un Sant Jordi perfectament”, a la vegada va indicar que “la brotada els ve ara i es pot garantir la frescor de la rosa”. El president dels majoristes de Mercabarna-flor va explicar que enguany “hi ha hagut uns problemes amb Equador per un tema climatològic” i això ha fet baixar una mica el 20% de producció de la rosa vermella i, a la vegada, “pujar una mica el preu”, però es “compensa” amb la rosa de Colòmbia.

En aquest sentit, el president dels majoristes va apuntar que el preu de les roses serà “a partir de quatre euros”, tot i que va puntualitzar que el preu depèn del “valor afegit” que vulgui donar el florista al seu producte.

Auge de les plantes de roser

El florista Josep Reig, de Reigmat Flor, va explicar que “també es venen les plantes de roser, perquè és un manera d’allargar el Sant Jordi a casa” degut a que és un article que aguanta més dies. Tot i així, Reig va dir que la rosa vermella és la que té més sortida, “entre el 90 i 95%” de vendes, va xifrar, encara que “se’n agafen d’un altre color per acompanyar-la”.

Reig, amb més de 50 anys d’experiència en el món de les roses, va augurar un bon futur al sector, perquè “és un article que s’ha popularitzat”, malgrat que “no hi hagi unes grans pujades de vendes, però en els últims 20 0 25 anys, ha crescut”.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here