Sorpresa al Ple municipal de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat celebrat el passat dijous, 25 d’abril. Una moció presentada pels Comuns per celebrar el 50è aniversari del Premi Martí Dot de Poesia, que semblava destinada a ser aprovada per unanimitat, va ser rebutjada per l’equip de govern, integrat per PSC, Junts i Veïns, malgrat comptar amb el suport de tots els grups de l’oposició.

La moció, presentada pel regidor d’En Comú Podem, Manel Martínez, que ha estat durant anys responsable del departament de Cultura, plantejava la necessitat que el Premi Martí Dot de Poesia, que arribarà en la seva propera edició als cinquanta anys de vida, disposi d’una celebració el més lluïda i participativa possible.

La moció proposava valorar l’organització d’activitats especials durant l’any 2025 en motiu del 50è aniversari del Premi, constituir una comissió de treball dins del Consell Municipal de Cultura per a l’organització dels actes  i comunicar l’acord a totes les entitats ciutadanes que col·laboren en la tradicional Setmana de la Poesia.

La resposta de l’equip de govern fou que no acceptava la moció perquè no cal cap comissió del Consell de Cultura per impulsar la celebració. Així doncs, els vots de l’alcaldessa, Lourdes Borrell, del PSC, de Junts i de Veïns van tombar la proposta dels Comuns.

50 anys de Premi Martí Dot : la voluntat de fomentar la poesia en català

El Premi de Poesia Martí Dot va néixer encara durant la dictadura franquista per fomentar l’escriptura en català entre les persones joves. Aprofitant la voluntat de recordar el poeta santfeliuenc Martí Dot (1900-1973), un grup d’escriptors locals catalanistes integrat per la Joana Raspall, en Jaume Bosch Ventura, en Llorenç Sans i la Matilde Bertrand (a la fotografia) van decidir l’any 1974 impulsar aquest Premi destinat a afavorir l’aparició de nous poetes i poetesses en la nostra llengua, que havia patit la persecució del règim nascut del cop d’estat de 1936.

El Premi Martí Dot, tal com diu la moció rebutjada, és el premi més antic dels Països Catalans entre els destinats a joves poetes i poetesses, després del premi Amadeu Oller, i “ha esdevingut al llarg dels anys un referent en el panorama cultural del nostre país”. Entre els seus guanyadors i guanyadores trobem David Jou, Vicenç Villatoro, el poeta local Agustí Vilar, Laia Noguera, Míriam Cano o Núria Contreras. I han estat membres del jurat escriptors de prestigi com Feliu Formosa, Ramon Pla i Arxé, Carles Duarte, Josep Faura, Àlex Susanna, o, ara, David Castillo.

Després d’uns anys d’una certa crisi, durant el darrer mandat municipal s’ha superat aquella situació, essent regidor de Cultura Manel Martínez i president del jurat, David Castillo: el Premi ha batut tots els seus rècords de participació, amb obres presentades d’arreu dels Països Catalans.

Fotografia de Jaume Bosch, Joana Raspall, Llorenç Sans i Matilde Bertrand amb Martí Dot l’any 1952: Jaume Amigó. Arxiu Comarcal del Baix Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here