La carta va ser enviada per Jaume Collboni, president de l’AMB i del Consorci del Parc Natural de Collserola, a David Mascort, Conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; per tal d’abordar el compromís de finançament del parc per part de la Generalitat. Mascort li ha respost que demani “explicacions” als comuns per “haver tombat” els pressupostos

El president de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Jaume Collboni, va reclamar per carta 1MEUR extra al conseller Mascort, per tal de millorar la gestió del parc natural de Collserola, inversió a la que ja s’havia compromès el mateix govern a principis d’any.

Al text de la carta, que es va fer pública aquest dijous, Collboni reclamava la seva execució i denunciava la indefensió del Parc, que necessitava aquests diners per a millores importants en la seva gestió i la seva protecció; diners que en el seu moment ja havien vingut a compensar l’incompliment de la Generalitat, que al 2010 es va comprometre a fer una aportació anual al Consorci de Collserola equivalent a la que estaven fent l’AMB i la Diputació de Barcelona.

Un compromís segons Collboni mai materialitzat, que ha implicat una gran limitació de recursos, impossibilitant afrontar amb capacitat els nous reptes del Parc.

Del milió demandat, 400.000€ s’havien de destinar a actuacions per mitigar els efectes de la sequera i per prevenir incendis forestals, 328.000€ a millorar la connectivitat interior i exterior del parc, i 270.000€ a recuperar espais en mal estat. Inversions necessàries per a garantir un Parc Natural en condicions.

Mascort vincula l’aportació a l’AMB per a Collserola als pressupostos fallits

Preguntat per la petició de l’alcalde Collboni, com a president de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), sobre el milió d’euros que havia anunciat el Govern per millorar la gestió de Collserola, Mascort va respondre que l’ens supramunicipal no podrà comptar amb aquesta aportació econòmica: “Si no hi ha pressupost 2024, no hi ha aquest milió d’euros”.

El conseller va instar Collboni a demanar “explicacions” als comuns, que va titllar d'”irresponsables”, així com a Junts. “Qui té la responsabilitat que aquest milió no hi sigui són els grups dels comuns i de Junts, que es van carregar els pressupostos”, va etzibar.

El Govern ha començat les actuacions per prevenir incendis al Parc Natural de la Serra de Collserola

Aquestes abastaran en total una superfície de 255 hectàrees. Els treballs, que van començar a l’abril, s’aturaran a l’estiu i tindran una durada efectiva de dotze mesos, amb un pressupost de 730.542 euros.

“S’han identificat uns punts estratègics perquè en cas que hi hagués un gran incendi, els bombers tinguin un lloc des d’on aturar-lo”, va destacar el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort.

El Departament d’Acció Climàtica ha identificat un conjunt de zones, que sumen 255 hectàrees de les més de 8.000 del parc natural, com a punts estratègics de gestió (PEG). Aquestes àrees formen part dels termes municipals de Barcelona, Sant Cugat, el Papiol i Molins de Rei.

L’objectiu dels treballs en aquests punts és minimitzar l’impacte d’eventuals incendis forestals i limitar-ne l’efecte multiplicador; és a dir, es redueix la càrrega de combustible d’aquestes zones per modificar el comportament del foc i frenar-ne la propagació i que els bombers tinguin més possibilitats d’actuar. Concretament, les actuacions consisteixen a seleccionar arbres i talar-los; podar-ne altres; reduir l’estrat d’arbustos i triturar les restes generades.

Es tracta de les actuacions de més abast que s’han fet a Collserola per prevenir incendis, va assenyalar el conseller David Mascort, que aquest mateix dijous va visitar les actuacions que s’estan fent a la zona del mirador d’en Cors de Vallvidrera (Barcelona).

Les actuacions es faran en dues fases; la primera, de 111 hectàrees a Vallvidrera, Molins de Rei, el Papiol i Sant Cugat del Vallès i la segona, de 144 hectàrees a la Floresta (Sant Cugat) i la zona del Tibidabo. El conseller calcula que abans de la campanya d’incendis, quan els treballs s’aturaran per risc de foc, s’hagi pogut actuar en unes 50 hectàrees.

Boscos en sequera i campanya d’incendis

El  conseller va advertir que els boscos “estan patint” en una situació de greu sequera, tot i que les pluges dels darrers dies hauran ajudat que estiguin més humits. Amb aquest episodi de precipitacions, Mascort va apuntar que la campanya d’incendis, que es preveu molt complicada, no s’haurà d’avançar “tant”, però va advertir: “Estava tot molt sec. Les pluges han servit per amarar els boscos, però alguns llocs ja tornen a estar secs. Necessitem més aigua”.

Els treballs formen part del perímetre de protecció prioritària (PPP), zones amb un gran risc d’incendi i que tenen una continuïtat de massa en què el foc es podria propagar amb facilitat i convertir-se en un gran incendi forestal. La idea és que en aquests perímetres hi hagi àrees de baixa càrrega de combustible, pistes forestals estratègiques i punts de reserva d’aigua per facilitar l’actuació dels mitjans d’extinció en cas de foc.

El departament va aprovar fa dos anys el PPP de Collserola i també preveu substituir vuit punts d’aigua. Fins ara s’havien fet actuacions al massís per prevenir incendis però no responien a una planificació tècnica com aquesta. Els treballs s’emmarquen en el Pla de prevenció d’incendis forestals 2022-2025, en què el departament inverteix 72 milions d’euros (MEUR).

Font: ACN i AMB 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here