El 10 de maig, a les 17.30 h, la Sala Ibèria (c/ Pi i Margall, 21) acollirà el tradicional Pregó de les Roses, un acte obert a tota la ciutadania que marcarà l’inici de les Festes de Primavera 2024. Enguany el pregó anirà a càrrec del periodista santfeliuenc Jordi Hurtado Torres

El pregó serà l’avantsala de la inauguració, a les 19 h, de la 66a Exposició Nacional de Roses, que un any més acull el Palau Falguera i que ofereix diferents propostes com demostracions d’art floral, tallers d’artesania amb roses, o la ‘fira del dia del nen’ japonesa. 

A banda de diverses exposicions, es podrà gaudir un any més amb la iniciativa Façanes amb roses, en què diferents edificis emblemàtics de Sant Feliu s’engalanen amb flors i color per donar la benvinguda a les festes.

Ha causat una certa sorpresa en els ambients culturals santfeliuencs, la decisió de l’Ajuntament de la capital de la comarca de designar per segona vegada el periodista Jordi Hurtado (a la fotografia) per a pronunciar el Pregó.

No per la capacitat i la idoneïtat indiscutibles d’Hurtado, conegut presentador santfeliuenc de concursos a TVE, sinó perquè per primera vegada s’ha optat per atorgar la responsabilitat a algú que ja havia pronunciat el Pregó l’any 1993. Mai fins ara cap dels pregoners havia repetit l’encàrrec.

Els pregons de la Rosa es van instaurar l’any 1962, quatre anys després que l’Exposició tingués la categoria de Nacional. Al llarg del franquisme, l’Exposició de Roses sempre va tenir un caràcter oficialista i de submissió al règim. Durant l’etapa democràtica el primer Pregó fou pronunciat per l’historiador local, Llorenç Sans, l’any 1979. L’any següent fou el torn de la reconeguda escriptora Joana Raspall.

Des de llavors diverses personalitats de la cultura i el periodisme han pronunciat el Pregó: Núria Candela, Ignasi Riera, Joan Margarit, Alex Sussana, Enric Majó, Vicenç Villatoro, Roger de Gràcia, Ramon Pla i Arxé, Josep Ramoneda, Núria Pradas, Josep Cuní, Francesc Escribano, Carles Duarte, Pilarín Bayés, Roser Capdevila o Joan Tapia. També l’han fet personalitats destacades de Sant Feliu, com Matilde Bertran, Maite Carranza, Agustí Vilar, Joan Salvat, Joan Obiols, Jordi Juan, Joan Zapatero, Josep Armengol, Francesc Baltasar, Fina Rius ,Carlo Peramo, Jenn Díaz, Ramon Puiggrós, Loli Viso o Marta Juvanteny.. Els darrers anys han tingut protagonisme cantants santfeliuencs, que són part del boom musical que ha viscut la ciutat,  com Joan Dausà, Ramon Mirabet o, l’any passat, Nil Moliner.

I en una mirada cap a la resta de països catalans han efectuat el Pregó les escriptores mallorquines, Carme Riera i Maria de la Pau Janer, l’editor valencià Eliseu Climent, o els alcaldes de l’Alguer, Carles Sechi i Enrico Loffredo.

Qui és Jordi Hurtado?

És tal la popularitat del presentador, que sembla absurd presentar-lo, però potser no tothom sap que en Jordi Hurtado i Torres, va néixer a Sant Feliu de Llobregat al 1957. Presentador i actor de doblatge català, és conegut des de 1985 per diversos concursos de TVE, especialment Saber y Ganar a La 2.

Anteriorment havia adquirit experiència a la ràdio, presentant el programa La radio al sol, a Ràdio Barcelona (Cadena SER), espai guanyador del Premi Ondas el 1982. Als anys 1990 va ser un dels actors de doblatge que va donar veu a Epi, del programa infantil Barrio Sésamo.

El 1985 va debutar amb el concurs Si lo sé no vengo, un programa d’èxit que es va mantenir en antena fins al 1988. Va ser el seu primer contacte professional amb el realitzador Sergi Schaaff, amb qui en el futur va tornar a coincidir en altres projectes, com la primera versió del 3×4 per al circuit català de TVE.

El 1990 va conduir el concurs Pictionary, que va començar al circuit català de TVE i que el 1991 va passar a emetre’s per tot Espanya. El 1992 va presentar Carros de juego i el 1993, Juguemos al Trivial. El 1997 es va incorporar al nou projecte de Sergi Schaaff, el concurs diari de cultura general Saber y ganar, que dirigeix des d’aleshores a La 2.

Entre els anys 2007 i 2008 va presentar el programa Memòries de la tele al circuit català de La 2 de TVE, en què es repassa la història dels programes i dels personatges al llarg de la història de TVE a Catalunya.

Font: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here