La xarxa metropolitana de refugis climàtics es dobla aquesta temporada d’estiu i arriba als 186 distribuïts en 24 municipis de l’entorn de Barcelona, onze més que l’any passat. Es tracta principalment d’equipaments públics, que en sumen un total de 115, a més d’uns 53 parcs i 18 piscines municipals

Dijous 13 de juny es va presentar la nova xarxa metropolitana de refugis climàtics al Centre Social El Mil·lenari de Sant Just Desvern. L’acte va anar a càrrec del conseller delegat d’Acció Climàtica de l’AMB, Guille López, acompanyat pel segon tinent d’Alcaldia de Sant Just Desvern, Just Fosalva, i la regidora de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Maria Peláez.

Els refugis climàtics són espais, tant interiors amb climatització, com exteriors. Estan pensats per a què la ciutadania es pugui refugiar de les temperatures extremes dels mesos més càlids i davant d’episodis d’onada de calor.

L’objectiu és donar servei a fins a 556.181 persones vulnerables que es troben a 10 minuts caminant d’aquests espais, fet que suposa el 84% de la població de la xarxa. Per donar resposta a la demanda registrada al mes d’agost de 2023, enguany s’obriran 68 equipaments per fer les funcions de refugi climàtic entre setmana, 24 en dissabte i 24 en diumenge, on els usuaris s’hi podran estar amb una temperatura adequada i tindran aigua a disposició.

La xarxa metropolitana arribarà als 186 refugis climàtics amb fins a 21 espais en municipis com Sant Cugat del Vallès o Cornellà de Llobregat, 14 a Cerdanyola del Vallès, 12 a l’Hospitalet de Llobregat o 11 a Badalona. “Hi ha tres tipus de refugis climàtics, els centres cívics i biblioteques, que ja tenen sistemes de refrigeració amb espais de confort, els parcs de l’àrea metropolitana amb ombra i llocs d’estada, i les piscines municipals, que des de la sequera la Generalitat va establir que també podien ser-ho”, va explicar Guille López, conseller delegat d’Acció Climàtica de l’AMB.

Així, al Baix Llobregat els municipis de Castelldefels, Cornellà, El Prat, Esplugues, Pallejà, Sant Boi, Sant Feliu, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts i Santa Coloma de Cervelló; disposaran de refugis climàtics.

Per a fer difusió dels espais disponibles, s’oferiran tallers als municipis a través de l’acord que l’AMB té amb el Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona, es formarà 80 prescriptors dels equipaments, es faran activitats a través del programa metropolità d’educació per a la sostenibilitat, i s’informarà al detall a la pàgina web de l’AMB. D’aquesta manera es pretén arribar al màxim d’usuaris dels espais comuns, alguns dels quals ja són habituals de centres cívics o casals.

A més, es reforçarà l’obertura dels refugis climàtics a l’agost. “En base a l’experiència de l’any passat, dels 115 equipaments que tenim 68 obriran entre setmana, 34 en dissabte i 24 en diumenge”, va afegir López. En aquest sentit, va assegurar que treballen per incorporar en un futur espais privats a la xarxa de refugis, sense que això hagi de comportar un consum per part de l’usuari.

Alguns dels refugis del Baix Llobregat

A Castelldefels…

Castelldefels compta amb 7 refugis climàtics en total, dos en espais exteriors i cinc en espais interiors. El llistat complet, el mateix que el passat estiu, és el següent:

Exteriors

• Parc del Castell (Sempre obert)

• Parc de la Muntanyeta (Sempre obert)

Interiors

• Edifici de la República (c/Arcadi Balaguer, 29. Obert de dilluns a divendres de 8.30 a 14.30 hores i de 15 a 21 hores i els dissabtes no festius de 9 a 13 hores i de 15 a 21 hores. Tancat diumenges i festius. A l’agost, de dilluns a divendres de 8:30 a 21 hores i els dissabtes de 9 a 13 hores i de 15 a 21 hores)

• Centre Frederic Mompou (Plaça Joan XXIII, 10. Els mesos de juny i juliol, obert de dilluns a divendres de 9 a 22 hores i els caps de setmana de 9 a 14 hores i de 16 a 21 hores. Durant l’agost, de dilluns a divendres de 8 a 22 hores i els caps de setmana de 9 a 14 hores i de 16 a 21 hores)

• Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado (c/Bisbe Urquinaona, 19-21. De juny a agost, obert de dilluns a dimecres de 16 a 21 hores, dimarts i dijous de 10 a 14 hores i de 16 a 21 hores i els divendres de 10 a 15 hores. També hi ha un horari especial per obres al vestíbul, del 4 al 18 de juliol, obert de dilluns a divendres de 16 a 21 hores)

• Centre Cívic Vista Alegre (c/Mansió, 31. Els mesos de juny i juliol, obert de dilluns a divendres de 9 a 22 hores i els caps de setmana de 10 a 13 hores i de 17 a 21 hores: El mes d’agost, de dilluns a divendres de 9 a 14 hores i de 16 a 20 hores; i els dissabtes de 10 a 13 hores i de 17 a 22 hores)

• Espai del Mar (Pg.Marítim, 271-275. Els mesos de juny i juliol amb el següent horari: dilluns, dimars, dimecres, divendres i dissabtes de 10 a 13 hores i de dilluns a divendres de 16.30 a 20 hores. El mes d’agost l’horari és diferent: de dilluns a dissabte de 10 a 14 hores)

A Sant Just Desvern…

A Sant Just Desvern, hi ha un refugi climàtic exterior, el Parc de Torreblanca, i cinc d’interiors:

▪ Centre Social el Mil·lenari (obert també a l’agost)

▪ Centre Cívic Salvador Espriu

▪ Centre Cívic Soledat Sans Serafini

▪ Centre Cívic Joan Maragall

▪ Biblioteca Joan Margarit

A més, durant els mesos de juny i juliol, amb la col·laboració de Caprabo, les consergeries dels equipaments municipals distribuiran ampolles d’aigua a les persones que ho necessitin.

Font: AMB, Ajuntament de Castelldefels i Ajuntament de Sant Just 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here