Els ajuntaments d’Esparreguera i Olesa de Montserrat, la Generalitat, la Diputació de Barcelona i nombrosos agents econòmics, socials i culturals s’han compromès aquest divendres a reformar i “regenerar” la Colònia Sedó
El complex es va construir fa 175 anys com un dels recintes tèxtils més grans del sud d’Europa, però el pas dels temps ha degradat els carrers i diversos edificis. Si bé reimpulsar el recinte ha estat històricament en boca de diversos organismes, per primer cop ara es recull el compromís en un manifest plural per definir un pla director urbanístic i un nou sistema de governança per materialitzar les inversions. L’alcalde, Juan Jurado, confia que aquest pla sigui aprovat en un termini d’entre un i dos anys.
Tots els agents implicats en la signatura van coincidir a qualificar la signatura del manifest com a fet “històric” per garantir el futur de la Colònia Sedó quan fa 45 anys de l’aturada de l’activitat com a conjunt industrial tèxtil. Si bé a dia d’avui el recinte té una cinquantena d’empreses operatives, fa gairebé mig segle que el conjunt de la colònia es va fraccionar en diverses propietats. El conjunt de carrers que les uneixen, van quedar pràcticament aturats en el temps.
Les últimes dècades, administracions i propietaris han expressat la voluntat de donar-li un impuls per garantir una millor conservació d’aquest recinte icònic del Baix Llobregat -el primer industrial tèxtil que es va construir a Catalunya al segle XIX-, però mai s’havia deixat per escrit un compromís en aquest sentit.
“La Colònia Sedó és un patrimoni de país que cal regenerar i mereix un acord ampli que ens dugui a una nova governança”, va ressaltar l’alcalde d’Esparreguera, que va situar l’Ajuntament com a “columna vertebral” de les converses que s’iniciaran a partir d’ara per definir amb quina forma jurídica s’ha de gestionar la colònia -si ha de ser una fundació, un consorci o una associació-, com es vol que sigui la reforma i com s’ha de finançar.
El manifest deixa per escrit que en menys de tres mesos s’hauran de reunir tots els actors implicats per començar a concretar nombroses qüestions que la signatura d’aquest divendres no defineix, i que seran clau per enfilar la redacció del pla director. Després d’anys de demanar una aliança en aquest sentit, el govern municipal d’Esparreguera confia que aquest pla sigui aprovat abans del 2027.
Jurado va demanar que el nou futur que s’albira per a la Colònia Sedó tingui en compte un nou concepte museístic i també prevegi usos educatius. “Hem d’apuntar a la possibilitat que aquí s’hi pugui ubicar un hub formatiu i econòmic vinculat a l’activitat industrial”, va defensar, alhora que va indicar la importància que el nou pla permeti “restablir vincles” amb Olesa de Montserrat, ja que històricament el recinte havia marcat l’activitat econòmica dels dos municipis.
Al mateix temps, l’alcalde vol que el futur es defineixi de la mà de les empreses que treballen dins el recinte, les quals van des d’oficis tradicionals fins a àmbits relacionats amb la robòtica. Una crida a la qual es va sumar el president de la Comunitat de Propietaris de l’Àmbit Industrial de Can Sedó, Josep Maria Prats, que va instar les administracions a ser “realistes” amb el pla director, “sense comprometre el present d’unes empreses que volen seguir treballant en un conjunt arquitectpònic fantàstic”.
Primeres obres a la zona residencial, la primavera 2026
A part dels usos industrials, els signants del manifest van posar de valor també tot l’àmbit residencial que engloba la colònia. Després d’haver enderrocat quatre mòduls d’habitatges per risc d’esfondrament fa vint anys, actualment es conserven cinc altres mòduls, en alguns dels quals hi viuen famílies. En conjunt, hi ha habitats al voltant de 37 domicilis.
Si bé lINCASÒL va comprar aquestes finques el 2003, mai s’ha avançat en la seva reforma. Ara fa quatre anys, es va definir un projecte per rehabilitar la pensió, però tot ha estat en ‘stand by’, “sens dubte per un tema de voluntat política”, va assegurar l’alcalde.
Divendres passat, el director d’Habitatge i Edificació de l’INCASÒL, Jordi Salvat, va assegurar que aquest temps d’impàs s’ha desencallat i va dir que està previst aprovar el projecte executiu en menys de dos mesos perquè les obres puguin començar la primavera del 2026.
Aquesta reforma inicial se centrarà en la pensió, com a pas previ per afrontar després la reforma dels habitatges. I és que la intenció és que la pensió aculli les 37 famílies quan l’INCASÒL afronti la rehabilitació d’aquests domicilis.
Impuls museístic
Al seu torn, la consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar va asseverar que és “absolutament imprescindible” establir un acord com el d’aquest divendres per encaminar el futur de la colònia “de forma viva”. “Avui s’obre una porta molt important per al futur de la colònia amb la col·laboració de tots els agents amb el mateix grau de compromís”, va celebrar.
Hernández Almodóvar va ressaltar especialment el valor patrimonial del recinte, motiu pel qual va avançar que el Departament destinarà part dels fons del projecte ‘Els ulls de la història’ a “reinterpretar i acostar” la colònia a la ciutadania amb una proposta museística “innovadora”.
A part dels ajuntaments, el Departament de Cultura i la Diputació, el document el van subscriure el Departament d’Acció Exterior, l’INCASÒL, la Comunitat de Propietaris de l’Àrea Industrial de Can Sedó, l’Associació per la Defensa de la Colònia Sedó i el seu entorn, PIMEC Turisme, la UPC, el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i l’Associació Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC). La previsió és que s’hi afegeixin altres ens interessats en el rellançament del recinte.
Font: ACN