El passat dijous, 13 de febrer, vam organitzar un acte de reconeixement a la GENERACIÓ TOP, a les dones i homes vinculades a CCOO del Baix Llobregat que van ser represaliades pel règim franquista. Un acte necessari que va voler posar l’accent en el caràcter implacable, intolerant i venjatiu del franquisme i en el seu braç armat, la Brigada Político-Social (BPS). Ho vam fer a través d’un diàleg intergeneracional amb joves sindicalistes per dignificar una època dura, difícil i contradictòria i garantir el dret a conèixer el passat a partir d’un raonament lliure sobre el significat del passat en el present.
Volíem fugir d’un reconeixement nostàlgic i complir amb un inexcusable deure moral amb totes les persones que a la dècada dels 60 i, sobretot, als 70, es van organitzar sindicalment i política a la comarca, en la lluita contra la dictadura franquista. Moltes d’elles foren perseguides, empresonades, torturades, vexades o acomidades, ….
L’Associació Catalana de Persones Ex-Preses Polítiques del Franquisme (ACPEPF), en el 30è aniversari de la creació de la BPS, ha liderat l’exposició “Les Generacions TOP, Resistir. Protestar Conquerir”, que es pot visitar a la presó Model de Barcelona fins a finals del mes de març. Pretén donar a conèixer i transmetre a les noves generacions la trajectòria, les vicissituds i els sacrificis que van donar lloc a una democràcia encara imperfecta, que objectivament ha enfortit la nostra societat amb virtuts cíviques i una convivència democràtica que ara toca preservar.
La dinamització de l’acte fou a càrrec de Mari Carmen Romero i Jesús Martínez, membres de l’Aula García-Nieto de CCOO Baix Llobregat. Hi van fer les salutacions institucionals la Lidia Muñoz, vicepresidenta comarcal de cultura i memòria democràtica del Baix Llobregat i la Dolors Llobet, presidenta de la Fundació Cipriano García. Vam comptar amb la presència i els testimonis de l’Antonio García, Conxita Sánchez, Emilio García, Maria Jesús Bono, Martí Obiols, Fina Solano, Antoni Puell, Maria Comelles, Joan Porcel i Pedro Martínez, que entre altres, van explicar llurs processos de detenció, falsos judicis, la convivència amb les pors i inseguretats, el compromís amb la llibertat, la necessitat d’emancipació com a dones, la lluita antifranquista com a espai fratern juvenil i la necessitat encara vigent, d’organitzar-se col·lectivament.
La Fundació Cipriano García de CCOO ha col·laborat activament en el projecte, enregistrat entrevistes i produint materials audiovisuals que inclouen un representatiu catàleg d’experiències personals que permetrà conèixer les persones vinculades al sindicat que van passar pel TOP. Es calcula que a la demarcació de Barcelona van ser més de 1.500 les persones encausades o represaliades, de les quals més de 400 estaven vinculades a CCOO i 70 d’elles a les CCOO del Baix Llobregat. Majoritàriament eren joves, nascuts a Catalunya o procedents de la immigració interior, que si bé no van viure els estralls de la Guerra d‘Espanya, van patir les mancances i necessitats més primàries d’habitatge, sanitat o escolarització, sumades a la manca de llibertats i expectatives vitals. El moviment obrer, juntament amb els incipients moviments estudiantils (universitaris i de batxillerat), van contribuir de manera decisiva a posar fi a la dictadura franquista. Joves que a banda de participar a la vida sindical organitzant-se a les fàbriques i centres de treball, després anaven als barris o als instituts educatius per reclamar millores en les condicions de vida i de treball.
L’increment de les idees reaccionàries, masclistes, autoritàries, xenòfobes i el rebuig a la democràcia estan en una fase de creixement global. Les esquerres faríem bé en donar certeses i seguretats als sectors socials més vulnerables, per evitar que trobin en els discursos d’incorrecció política la satisfacció momentània i temporal als seus problemes, aspiracions i frustracions. Tanmateix, hem de seguir lluitant contra l’oblit, exercint el dret a la memòria i fer pedagogia activa per explicar que els drets guanyats a l’actual democràcia no son inamovibles, immutables ni eterns, i s’han de seguir lluitant i disputant en cada context.
Prenem com a exemple les dones i els homes de les “generacions TOP”. Actualitzem el seu llegat. La transició cap a la democràcia no va ser una concessió dels poderosos o un pacte d’elits, sinó una conquesta de les classes treballadores i populars amb sacrificis, renúncies i acords. Aquestes lliçons de vida continuen sent un molt bon exemple per a generacions futures i transmetre-les és un compromís de CCOO. Per això, el projecte GENERACIÓ TOP o els materials que hem produït pel 50è aniversari de les Vagues generals del Baix Llobregat, estaran a disposició dels centres educatius del Baix Llobregat i de tothom interessat en conèixer el nostre passat recent per a projectar un futur en pau, de drets i llibertats democràtiques.
Josep M. Romero Velarde, secretari general de CCOO Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia, Garraf
Fotografia: Jordi Flores