L’automobilística Seat ha destacat que el 2024 va ser un exercici “rècord” tot i l’entorn desafiant pel lent creixement de la demanda del vehicle elèctric i les tensions comercials que han afectat directament els comptes anuals amb el model Cupra Tavascan, que es produeix a la Xina

En la roda de premsa anual de resultats, el conseller delegat de Seat i Cupra, Wayne Griffiths ha criticat l’auge de les tensions comercials, tot afirmant que “el proteccionisme i els aranzels no funcionen” i ha reclamat a la Unió Europea una solució pel Tavascan. “Acceptar les pèrdues pels aranzels no és una alternativa per nosaltres”, ha dit.

Tot i el context advers, Griffiths ha assegurat que l’empresa manté els plans per llançar Cupra als Estats Units a finals de la dècada, tot i la incertesa al país després de la presa de possessió de Donald Trump com a president. “Els aranzels potencials no canviaran els nostres plans”, ha assegurat, tot detallant que els anuncis canvien “dia a dia” i, en canvi, les inversions es planegen a llarg termini.

A més, el president de Seat SA ha assegurat que les preparacions estan avançant “ràpidament” i ha anunciat que aquest primer semestre decidirà on produirà per vendre al gegant americà.

Griffiths ha dit els models destinats al mercat nord-americà encara estan “en discussió” però ha afirmat que es tractarà tant de productes elèctrics com de combustió perquè el mercat dels Estats Units està dominat en un 90% pels models no electrificats.

Resultats

Seat ha confirmat que el 2024 va tancar l’any amb un benefici operatiu de 633 milions d’euros, un augment de 8 milions respecte als 625 milions del 2023, segons la comptabilitat internacional. El benefici després d’impostos amb el mètode de comptabilitat espanyola és de 522 milions, un 5% per sota dels guanys de 548 milions registrats llavors pel menor ús de crèdits fiscals per les pèrdues d’anys anteriors.

A més, el volum de negoci també tanca l’any en un rècord històric de 14.530 milions d’euros, un 0,2% més que el 2023, quan van ser 14.333 milions.

El conseller delegat de Seat i Cupra ha destacat que aquest exercici financer ha sigut “rècord” en un context molt difícil i ha lamentat que el creixement econòmic lent, l’auge de la competència i la lenta absorció de vehicles elèctrics han “impactat als marges” del grup.

La rendibilitat de SEAT sobre les seves vendes ha estat del 4,4%, la mateixa que l’any anterior. Griffiths ha assegurat que el marge hauria arribat al 5% si no hagués sigut per la decisió de la Unió Europea d’imposar aranzels als models fabricats a la Xina, com el Tavascan. Preguntat sobre l’impacte financer de la mesura el 2025, ha assegurat que es tracta de “centenars de milions d’euros” que la companyia “no pot assumir”. Griffiths ha lamentat que a hores d’ara encara no s’hagi trobat una solució i ha afegit que espera tenir notícies de Brussel·les “aviat”.

Cupra Raval arribarà al mercat a mitjans de 2026

Durant l’any passat, SEAT va entregar 558.169 cotxes, per sobre dels 519.175 de l’any anterior (+7,5%). CUPRA segueix batent rècords, amb 248.123 vendes, un 7,5% més, i SEAT recuperant el ritme amb 310.046 cotxes entregats (+7,5%).

El directiu ha remarcat que Cupra continua impulsant la rendibilitat del grup. Pel que fa als nous models, Griffiths ha anunciat que el model elèctric Cupra Raval “arribarà als carrers durant la primera meitat del proper any”.

Pel que fa a Seat, l’automobilística ha obert la porta a apostar per un model elèctric per la marca a partir del 2030 després d’un exercici en el qual ha demostrat que “està en bona forma”. “No ens podem permetre invertir en projectes que no són rendibles. Encara no és el moment per electrificar Seat, quan hi hagi un 20, 30 o 40% seria el moment, però no amb un 5%”, ha detallat.

D’altra banda, al llarg del 2025, l’empresa redissenyarà els models insígnia de la marca, el Seat Ibiza i Arona.

Més esforços per l’electrificació

El president de Seat, Wayne Griffiths, ha reclamat aquest dijous al govern espanyol que faci els deures i impulsi incentius fiscals per fer més atractiva la compra d’un vehicle elèctric i ha lamentat que la quota a Espanya no superi el 5%.

El directiu ha assegurat que no es pot “obligar” als consumidors a fer aquest canvi sinó que s’han de “convèncer”, “eliminant barreres financeres” i també de percepció i incrementant la infraestructura de recàrrega.

Fundació Seat Cupra

D’altra banda, el grup ha aprofitat el 75è aniversari de la marca per anunciar la creació de la Fundació Seat Cupra, que busca donar suport a les “noves generacions” en sectors com l’art, el cinema, els esports o la salut, dirigit per Patricia Such.

Font: ACN