Innobaix reafirma el seu paper clau en el desenvolupament econòmic de la comarca en una jornada de reflexió amb alcaldes, alcaldesses i altres representants municipals

La trobada, celebrada amb motiu del 15è aniversari de l’entitat, ha servit per analitzar els èxits assolits, però també els reptes de futur, ja que la feina conjunta segueix sent clau per seguir impulsant la competitivitat i la innovació al territori.

La sessió s’ha celebrat aquest dimecres al Citilab de Cornellà i ha comptat amb la presència d’alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores dels ajuntaments d’Abrera, Castelldefels, Cervelló, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Esteve Sesrovires, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Vallirana, Viladecans, Papiol, Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Olesa de Montserrat, així com de la directora de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Ester Pujol.

El president d’Innobaix, Lluís Bahamonde, ha obert l’acte amb un discurs en què ha recordat els orígens de l’entitat, nascuda el 2009 en un context de crisi econòmica, i la seva aposta per la innovació oberta com a eina per a la recuperació. Bahamonde ha destacat la contribució d’Innobaix al creixement i lideratge de la comarca, així com a la millora de l’ocupació, però ha advertit de la necessitat de “seguir treballant per reduir un atur estructural” i per adaptar la formació a les noves demandes del mercat.

La directora general d’Innobaix, Natàlia Mir, ha agraït el compromís dels ajuntaments i ha destacat la feina de l’agència per “ajudar a les petites empreses a créixer, connectar startups amb grans empreses, acompanyar les pimes en la cerca de finançament i fer aflorar el talent jove”. Mir ha subratllat la necessitat d’adaptar-se als ràpids canvis del context actual, especialment a l’impacte de la intel·ligència artificial, i ha fet una crida a la col·laboració per construir una comarca més pròspera, innovadora i cohesionada. “Necessitem el vostre suport, no només institucional, sinó estratègic, per saber cap a on volem anar”, ha afirmat, i ha anunciat la posada en marxa d’un procés participatiu per recollir les aportacions dels agents del territori.

De fet, la jornada s’ha organitzat amb l’objectiu d’analitzar la realitat econòmica del Baix Llobregat i escoltar les aportacions dels màxims representants polítics dels ajuntaments associats a Innobaix.

Antoni Balmón, alcalde de Cornellà de Llobregat i figura clau en la creació d’Innobaix el 2009, ha destacat la importància de l’agència per “posar en valor el que té la nostra comarca” i ha subratllat l’èxit del model de col·laboració publicoprivada de l’entitat. Balmón ha insistit en la potència econòmica del Baix Llobregat i en la necessitat d’una aposta continuada per la innovació per garantir la competitivitat de les empreses. En aquest sentit, creu que, tot que la contribució econòmica dels ajuntaments està més que justificada, el protagonisme ha de ser empresarial.

Ester Pujol, directora de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ha parlat de la transició cap a “empreses d’impacte social” amb una “governança ètica” i un enfocament en la sostenibilitat. I precisament ha proposat que Innobaix lideri la creació d’una “xarxa d’empreses socialment compromeses” al territori.

Durant la sessió, també han intervingut altres representants municipals, que han valorat la tasca d’Innobaix i han expressat les seves inquietuds i propostes per al futur. Entre les qüestions que han generat més debat hi ha la necessitat de donar suport al comerç local, l’impuls a la formació professional dual i la importància de promoure la innovació en tots els sectors econòmics.

La jornada s’ha tancat amb un reconeixement a la trajectòria d’Innobaix i un compromís renovat per part de tots els agents implicats per seguir treballant conjuntament en la construcció del futur econòmic del Baix Llobregat.