Que el català és una llengua minoritzada i en un procés de retrocés en el seu ús social és una realitat innegable i que es pot demostrar només passejant pels carrers, mercats o instituts de la nostra comarca, el Baix Llobregat. Tot i això, una de les coses que fa més ràbia a la gran quantitat de militants lingüístics de la nostra comarca és el menyspreu per part de persones de zones més catalanoparlants del país, amb una visió completament esbiaixada de les nostres ciutats, que no té en compte la feina dels centenars d’associacions de la nostra comarca que mantenen de forma viva i atractiva la cultura catalana.
Doncs em sap greu explicar-vos que nosaltres fem el mateix. Fa poc més d’un any vaig arribar a Catalunya Nord, cinc comarques històricament catalanes que van des de Cerdanya fins al Barcarès i que, tot i estar sota jurisdicció francesa, mantenen una identitat catalana molt forta. Unes comarques en les quals caminant pel carrer no sentireu ni una paraula en català, però que tenen un teixit associatiu catalanista amb militants que destinen la seva vida a mantenir viva la llengua i la cultura en aquells pobles i ciutats.
En aquestes comarques hi ha milers d’infants i centenars d’adults que aprenen la nostra llengua en un exercici d’amor a la seva terra que, una vegada dominen la llengua, tenen pocs espais on expressar-la. A més, es troben que quan travessen la frontera administrativa sovint els responen en castellà, una llengua que no parlen.
Per fer sentir el català cada dia i arreu de Catalunya Nord, fa més de quatre dècades es va crear una ràdio, en aquell moment pirata, amb l’objectiu de fer una programació pensada per aquestes comarques i íntegrament en català: Ràdio Arrels. Una ràdio que es va convertir en associativa i des d’aleshores fa una programació íntegrament en català i que fa parlar en la nostra llengua a la gent del país, alguns dels quals no tenen altre lloc per expressar-se en aquest idioma.
Ràdio Arrels, on treballo des de fa un any, és una entitat troncal de la Catalunya Nord, que pot fer arribar el català a totes les cases i cotxes i que és, a més, un referent de la comunicació local en aquestes comarques. Tot i això, és un projecte que avui està amenaçat. Les ràdios associatives com Arrels funcionen amb una subvenció estatal que França vol rebaixar dràsticament en el seu projecte de retallades pressupostàries, cosa que faria trontollar l’únic mitjà de comunicació en català de la Catalunya Nord. Perdre aquesta ràdio seria un cop dur per la nostra llengua en un dels punts més crítics del nostre domini lingüístic, però l’associació no es vol donar per vençuda.
La setmana passada, Ràdio Arrels va fer una roda de premsa a Barcelona en la qual va anunciar l’inici d’una campanya de donatius per fer salvar aquesta emissora. Uns donatius que es poden fer al seu mateix web (donatius.radioarrels.cat) i que permetran que l’únic mitjà de comunicació en català de Catalunya Nord pugui continuar existint com una ràdio catalana lliure, de proximitat i amb una visió que engloba tots els Països Catalans.
Amb el suport que espera obtenir de tot el país, Ràdio Arrels vol enfortir el seu projecte i anticipar-se a les retallades, ser cada dia més present a la societat nord-catalana i servir com a eina de transmissió del català, que sigui útil pels catalanoparlants i un incentiu pels que s’estan plantejant aprendre la llengua. Per fer-ho, cal demostrar que en català es pot parlar de tot, oferir programes-pòdcast de qualitat i apostar per una programació infantil pels milers d’infants que estudien català i que no el poden fer servir enlloc fora de l’escola.
Així doncs, si sou una d’aquelles persones que, sense mala fe, ha menystingut alguna vegada les comarques del nord perquè en les seves visites turístiques no hi ha sentit parlar català o si heu descobert avui que el Rosselló, el Vallespir, el Conflent, la Cerdanya i el Capcir són també catalanes, us animo a ajudar Ràdio Arrels i a compartir aquest projecte, perquè junts farem ressonar la veu de Catalunya Nord per tots els Països Catalans.
Miquel Martínez Vila. Periodista. Molins de Rei/ Perpinyà
Fotografia: Ràdio Arrels