La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Silvia Paneque va visitar dissabte l’estany de la Murtra, acompanyada, entre d’altres autoritats i representats de la pagesia, de les alcaldesses de Gavà i Vildecans, Gemma Badia i Olga Morales; i va anunciar un seguit d’inversions immediates dotades amb 6,9 milions d’euros per executar actuacions hidràuliques que “evitin l’acumulació d’aigua en espais inundables quan plou, com és cas de la zona agrícola i, a la vegada, preservar l’espai natural”
El primer pas va ser la formalització d’un protocol consensuat entre les diferents administracions implicades per gestionar els procediments de drenatge del cargol d’Arquímedes de manera, segons Paneque, “de comptar amb eina tècnicament solvent, ambientalment responsable i realista per garantir la sostenibilitat dels usos agrícoles i naturals, i de ser més competitius en un escenari de dificultats climàtiques”.
El paper del cargol d’Arquímedes
En episodis de pluges intenses, l’estany puja de cota i pot comportar la inundació de zones properes. És per aquest motiu que una de les mesures que s’ha detallat en aquest protocol d’actuació se centren en l’activació del cargol d’Arquímedes, un dispositiu situat a la resclosa de l’estany i que s’empra per a l’elevació de l’aigua per damunt de la resclosa, reduint així els riscos d’inundació.
En aquest protocol, aquesta infraestructura sería gestionada per les cooperatives de Gavà i Viladecans que posarien en marxa el sistema en funció de les previsions de pluja emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i que caldrà seguir les consignes de cotes d’aigua a l’estany per preservar la qualitat del medi, i les comunicacions que els redactors del Protocol han acordat.
En cas de persistència de pluges i després de comprovar els nivells de l’estany per part de les cooperatives de Gavà i Viladecans, en cas de necessitat es podrà demanar a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i Aigües de Barcelona que es puguin activar d’algun dels tres cargols d’Arquímedes dels que disposa la depuradora de Gavà Viladecans, per així poder incrementar el drenatge, complint amb tot moment amb els requisits ambientals que requereix la zona.
Un cop superat l’episodi de pluges, l’AMB i Agbar s’encarregaran de retirar els possibles residus en cas de sobreeiximents, revisar el tancament de la barra de sorra, així com la neteja del canal de la Murtra.
La consellera Paneque ha destacat “sabem què cal fer quan les condicions són habituals, però també tenim clares, ara, les accions i responsables quan es preveuen pluges intenses o situacions de risc. Hem establert els mecanismes d’activació, els indicadors que ens alertaran, com el nivell d’aigua de l’estany o les previsions meteorològiques, i els avisos i comunicacions que caldrà activar. Aquest esquema permet actuar amb anticipació, eficàcia i responsabilitat”.
Prop de 7 MEUR d’inversions
Des d’ara, i fins el 2027, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), en col·laboració amb la Generalitat i l’Àrea Metropolitana invertiran 6,9 milions d’euros, per executar actuacions en aquest espai, d’entre les que destaca, la millorar de la resclosa de la Murtra, destinada a la modernització del sistema de drenatge mitjançant la instal·lació de comportes automàtiques, nous sistemes de control i quadres elèctrics i la integració del control remot.
A això s’hi sumen els treballs per analitzar i millorar l’ampliació de l’Estació de Regeneració (ERA) de Gavà/Viladecans, per incrementar l’aportació d’aigua a l’estany, i els estudis per a la incorporació de cargols d’Arquímedes addicionals i reixes de neteja automàtica.
També es restauraran els marges de l’estany i la connexió amb les zones agrícoles amb la rehabilitació de canals de drenatge i es destinaran 4,8 milions d’euros en millores en els sistemes dels col·lectors i sanejament.
Totes aquestes actuacions s’emmarquen en el programa d’inversió del Delta del Llobregat on es destinaran 40,7 milions d’euros fins al 2028, dels quals 6,6 milions d’euros es destinen a la millora ambiental i de drenatge; i 34,1 milions d’euros a millores en el sistema de sanejament.
Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers) i Ajuntament de Viladecans