Parcs, biblioteques i equipaments municipals s’ofereixen com a espais frescos i accessibles, tot i que no tots obriran a l’agost
Amb l’estiu a punt de començar i l’amenaça creixent de temperatures extremes, els municipis del Baix Llobregat activen més d’una cinquantena de refugis climàtics com a part de la xarxa metropolitana impulsada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Aquests espais —com parcs, biblioteques, centres cívics i piscines municipals— ofereixen un entorn fresc i segur per protegir-se de la calor, especialment per a persones vulnerables com la gent gran, infants, embarassades i persones amb problemes de salut crònics.
En total, enguany s’han habilitat 244 refugis climàtics a l’entorn metropolità, 60 més que l’any passat, amb l’objectiu que el 100% de la població tingui un espai refrigerat a menys de 10 minuts caminant. Municipis com El Prat de Llobregat, Sant Boi, Viladecans, Gavà, Cornellà o Sant Feliu han incorporat nous espais a la xarxa. Entre les novetats d’aquesta temporada destaca la incorporació del Parc de la Solidaritat del Prat de Llobregat, que s’afegeix als refugis verds de la comarca.
Els refugis són d’accés gratuït, amb l’excepció de les piscines públiques, que tenen preus regulats i, en alguns casos, bonificacions per a col·lectius específics. A més, els equipaments compleixen requisits d’accessibilitat i disposen de bancs o cadires, punts d’aigua potable i ventilació adequada.
Agost, el repte de l’obertura continuada
Un dels punts crítics en anys anteriors ha estat la manca d’oferta de refugis durant el mes d’agost, especialment els caps de setmana. Tot i que aquest 2025 s’han fet esforços per mantenir més espais oberts durant el període estival, encara no tots els refugis climàtics funcionaran cada dia.
Segons dades de l’AMB, s’espera que durant els dies laborables d’agost el 74,2% dels espais estiguin oberts, mentre que els dissabtes la xifra baixarà al 54,5% i els diumenges només la meitat (uns 121 refugis) estaran operatius. L’obertura dependrà, en gran part, de la disponibilitat de personal i de les polítiques de cada ajuntament.
Refugis per a tothom… però no igualment repartits
Els municipis treballen per garantir que els espais estiguin ben distribuïts, especialment als barris on els estudis climàtics assenyalen una major vulnerabilitat a la calor. Aquests barris, que concentren més persones grans que viuen soles o famílies amb recursos limitats, rebran també el suport d’informadors de carrer que explicaran a la ciutadania com identificar i accedir als refugis climàtics més propers.
A més, enguany s’ha duplicat el nombre d’espais de joc amb aigua per a infants a tota l’àrea metropolitana, que funcionaran en horari de matí i tarda.
La xarxa metropolitana de refugis climàtics s’ha consolidat com una eina clau per fer front a l’emergència climàtica i protegir la salut pública. Amb l’augment de les temperatures i els episodis de calor extrema cada cop més freqüents, la coordinació entre municipis com els del Baix Llobregat esdevé fonamental per garantir un estiu segur per a tothom.
Font: AMB