La Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat ha dictaminat que no es va cometre cap il·legalitat en les retribucions de l’exalcalde socialista de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca  a la fotografia), ni en les d’uns altres cinc regidors, quatre del PSC i un de Ciutadans, entre els anys 2015 i 2019.

El passat mes de febrer, tal com va informar elBaix.cat, l’Oficina Antifrau de Catalunya va considerar que Llorca podia haver cobrat de forma irregular 86.000 euros en dietes; també va qüestionar les retribucions complementàries de cinc regidors del mateix consistori. L’origen es trobava en el presumpte frau que havia denunciat el grup Fem Sant Andreu-ERC, que es mostrava contrari a que als càrrecs públics se’ls apliqués el conveni del personal laboral.

L’informe de la Secretaria General de l’Ajuntament va establir que d’acord amb el procediment jurídic administratiu corresponia a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat dictaminar sobre la nul·litat o no dels actes que l’Oficina Antifrau qüestionava.

Ara, la Comissió Jurídica Assessora, en el seu Dictamen 344/2022 , de 27 d’octubre, de 28 pàgines,  considera que no procediria la revisió d’ofici per declarar la nul·litat dels acords que entre els anys 2015 i 2019 van aprovar el règim de retribucions als càrrecs electes de l’Ajuntament amb dedicació exclusiva.

La Comissió fa constar que “malgrat l’aplicació d’aquests complements retributius als càrrecs electes no es podia fer en aplicació del Conveni col·lectiu del personal laboral, la remissió dels acords plenaris no produeix una vulneració substantiva o flagrant del règim retributiu aplicable als càrrecs electes per a poder apreciar la nul·litat radical de ple dret”. En altres paraules, les retribucions no es van aprovar de forma correcta però aquest fet no justifica la seva nul·litat.

L’actual alcaldessa de Sant Andreu de la Barca, la també socialista Ana Alba, que encapçala un govern de coalició PSC-Ciutadans, ha manifestat que la Comissió “ha dictaminat amb rotunditat que no hi ha hagut cap irregularitat” i que “la institució ha actuat en tot moment de manera correcta”. L’alcaldessa ha lamentat que Fem Sant Andreu-ERC “hagi difós que s’havien produït irregularitats, sense tenir present la presumpció d’innocència ni esperar a que la llei es pronunciés”. El debat interpretatiu està servit.

La Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat és l’alt òrgan consultiu del Govern de la Generalitat, establert en l’article 72.1 de l’Estatut. És integrada per 15 juristes de reconegut prestigi. Actualment està presidida pel jurista Jaume Vernet, i en formen part entre d’altres, ex consellers com Carles Mundó o Miquel Samper, o el director de l’Institut d’Estudis d’Autogovern, Joan Ridao.

Fonts: Ajuntament de Sant Andreu de la Barca i Comissió Jurídica Assessora

Fotografia: El Nacional

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here