El PSC fa pinya amb el PP i tomba la moció contra Eurovegas que havia presentat ICV a Sant Boi. CiU s’absté i PxC vota a favor d’un text que l’alcalde socialista rebutja perquè la informació que té sobre el projecte és “zero”

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]P[/dropcap]er segon cop en menys d’una setmana el debat sobre Eurovegas ha generat posicionaments enfrontats dins un govern de PSC i ICV al Baix Llobregat.

Dijous passat els socialistes van tombar una moció en contra del projecte presentada pels seus socis ecosocialistes a Viladecans. Aquest dimarts ho han fet a Sant Boi. En aquesta ocasió s’han aliat amb el PP: els populars també han votat en contra però els seus vots no eren suficients, perquè CiU s’ha abstingut i PxC ha donat suport a la proposta.

L’alcalde, Jaume Bosch (PSC), que fins ara no havia fet cap declaració pública sobre el projecte, va evitar fer-la ahir al vespre, també, i ha dit que prendrà una postura “quan tinguem una mínima informació, mínima, que ara és zero”.

Mentre que, al ple de Viladecans dijous passat, el PSC es va unir al PP i a CiU per tombar la moció dels seus socis, a Sant Boi la constel·lació ha estat diferent: en aquesta ciutat, la segona amb més habitants del Baix Llobregat, els convergents s’han abstingut, tot al·legant que no tenien prou informació. “Caldrà veure si aquest projecte s’adapta i beneficia el país; llavors serà el moment”, ha declarat el seu portaveu, Jaume Pujadas.

Els tres regidors de PxC, que a Sant Boi acostumen a protagonitzar pica-baralles amb els d’ICV, en canvi, estaven disposats aquest cop a donar suport a la proposta presentada pels quatre regidors ecosocialistes. D’aquesta manera els cinc regidors del PP no eren suficients per tombar la proposta, i han calgut els 10 vots del PSC.

En una declaració llegida, el portaveu socialista, Juan Antonio Tamayo, ha al·legat, com l’alcalde, falta d’informació. Governar la ciutat des del 1979, ha sostingut el portaveu, fa els socialistes “especialment responsables a l’hora de prendre decisions”. “Rebutjarem qualsevol moció, sigui a favor o en contra, d’un projecte que l’Ajuntament no coneix”, ha conclòs.

Precisament a aquesta experiència de govern han apel·lat tant els ecosocialistes com Jaume Sans, que ha intervingut al ple com a portaveu de la plataforma ‘Aturem Eurovegas’.

“Demanem als grups municipals que tinguin la valentia de posar-se en contra d’un projecte que suposaria un gran pas enrere” en el model de territori consensuat durant dècades al municipi i a la comarca, ha exhortat Josep Puigdengolas en nom d’ICV-EUiA.

Sans, de la plataforma ciutadana, ha sostingut que “ni en temps del franquisme s’havia arribat a plantejar un projecte similar” al d’Eurovegas al Delta del Llobregat, i ha recordat que des del restabliment de la democràcia “totes les administracions” van desenvolupar figures de protecció d’aquest territori com el Parc Agrari o els espais naturals. Eurovegas, segons Sans, “torna a un nou ‘desarrollismo’ tan criticat, el model del totxo que tan mal ens ha fet” i suposaria, segons l’activista, “desfer la política municipal de les últimes dècades”.

El posicionament d’ICV Sant Boi

Josep Puigdengolas d'ICV
Josep Puigdengolas d'ICV. Foto: Ajuntament de Sant Boi

En el ple d’ahir, que fons d’ICV han calificat de “molt tens”, els ecosocialistes no va rebre el suport del seu soci de govern, el PSC. Els socialistes no van voler compartir el sentit del seu vot, ni tan sols amb els seu socis. Així que, va ser durant el desenvolupament del ple, que ICV va saber que el PSC no tan sols no donaria suport a la moció contra Eurovegas, presentada per el grup ecosocialista, sinó que hi votaria en contra.

En declaracions a elBaix.cat, Josep Puigdengolas, sisè tinent d’alcalde i Regidor d’ICV delegat de Medi Ambient i Entorn Natural, i Salut Pública; ha afirmat que “el posicionament del PSC és incoherent. El vot en contra de la moció trenca amb el model de ciutat i de conservació del Parc Agrari que compartim ICV i PSC, i que des de fa tants anys té Sant Boi”.

En resposta a les declaracions de l’alcalde de Sant Boi sobre la manca de suficient informació per tenir un posicionament, Puigdengolas ha declarat que “amb la informació que tenim sobre la taula ja és suficient per posicionar-nos en contra aquest macroprojecte”.

Per Puigdengolas, la motivació per tirar endavant mocions als ajuntaments en contra d’Eurovegas, és “exercir la pressió suficient sobre el Govern de la Generalitat per aconseguir que la proposta d’instal·lar aquest macrocomplex d’oci a la comarca no prosperi”.

El regidor ecosocialista s’ha mostrat sorprès davant la disparitat de vot del PSC, que ha votat en diferents sentits, mocions similars presentades a diferents localitats. Puigdengolas ha valorat que els casos de Viladecans i Sant Boi, han sentat un precedent, que “sembla que respongui a una estratègia supramunicipal, a un posicionament comarcal del PSC”.

El PSC, diferents postures a diferents ciutats

Mentre el PSC ha votat contra la moció contrària a Eurovegas a Viladecans i a Sant Boi, a l’Hospitalet va votar-hi a favor i el text va ser aprovat. A Molins de Rei i Sant Feliu, on la moció contrària també va ser aprovada amb els vots de la CUP, ICV i ERC, en el primer cas, i d’ICV i CiU, en el segon, els socialistes es van abstenir. També ho van fer al Prat, on els seus socis d’ICV, en aquest cas majoritaris, van tombar una moció del PP que demanava obrir negociacions sobre el projecte.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here