El Premi Carlemany per al foment de la lectura està convocat pel Govern d’Andorra, la Fundació Enciclopèdia Catalana i Grup 62 i dotat amb 10.000 euros. Des d’elBaix.cat vam entrevistar fa uns mesos a l’autora sesrovirenca, en una entrevista en vídeo de la que us recomanem el visionat

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap]hir es va donar a conèixer el veredicte del Premi Carlemany de foment de la lectura que convoca el Govern d’Andorra, la Fundació Enciclopèdia Catalana i Grup 62, i que ha guanyat l’escriptora sesrovirenca Núria Pradas amb l’obra “Sota el mateix cel”. L’acte de lliurament va tenir lloc ahir al vespre a Andorra.

“Sota el mateix cel” és una novel•la per a tots els públics, basada en fets reals, que es publicarà l’any que ve a Columna, sembla ser que per Sant Jordi. El llibre narra la història de l’amor impossible entre una noia francesa, Claire, i un soldat alemany, Geert, a les acaballes de la II Guerra Mundial en el petit poble de Cambes-en-Plaine a la Baixa Normandia. A través d’aquest relat, l’escriptora aborda el tema de les represàlies contra les dones que mantenien relacions amb els soldats i a qui acusaven de col•laborar amb l’enemic. Només en dos anys les dones represaliades van ascendir a 22.000.

L’escriptora ha assegurat que el premi ha estat un “estímul” per seguir escrivint en aquest moment actual tan “dur”.

La novel·la: “Sota el mateix cel”

Corre l’any 1941 i la Claire viu amb la seva mare al petit poblet de Cambes-en-Plaine, a la Baixa Normandia, quan el seu pare és un dels milers de francesos que ja no tornaran mai més a casa. La vida és difícil i, a sobre, arriben els alemanys. Però amb ells, Geert, que és enviat a la casa del mestre, la casa de Claire.

De mica en mica, els dos joves deixen de mirar-se com a enemics, i comencen a mirar-se com el que són: un jove de divuit anys i una noia de setze que s’estimen. El destí, però, que els va unir en circumstàncies tan adverses, els torna a separar perquè Rússia ha declarat la guerra a Alemanya i els soldats alemanys se’n van al front rus.

Aquesta és la història de ‘Sota el mateix cel’, la novel·la de Núria Pradas guanyadora del Premi Carlemany per al foment de la lectura. “És una història d’amor que passa en el moment i el lloc menys oportú”, ha explicat l’autora. Tot i que Pradas tenia por que el pes històric de la novel·la tirés enrere els joves lectors, creu que “s’han enganxat” a la part més emocional de la narració.

Petita biografia de l’autora

Núria Pradas va néixer al Poblenou (1954), indret que va deixar per traslladar- se a Sant Feliu de Llobregat, on va viure prop de 15 anys. Des de fa 7 anys viu a Sant Esteve Sesrovires des d’on escriu “Mirant a Montserrat”, confessa l’escriptora.

L’any 1995 va publicar la seva primera novel•la juvenil “Sol d’hivern”. Des de llavors, compta amb una dilatada trajectòria literària amb prop d’una cinquantena d’obres publicades i destinades principalment al públic infantil i juvenil, així com adaptacions i traduccions. En els seves obres hi és molt present la història que acosta als més joves d’una manera anema i sovint divertida.

Al novembre acaba de sortir el seu darrer llibre “El perfum de les llimones publicat” per Ara llibres, una obra basada en els diaris que va deixar escrits el seu avi on explica l’exili dels catalans a França a través de la història familiar. La seva narrativa ha obtingut diversos reconeixements entre els que destaquen el premi Agna Canalias Mestres de Literatura dels Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat (2010), Ciutat d’Olot (2002), Carmesina (València 1998) i el Premi Ferran Canyameres (Terrassa 1996).

Un premi renovat

L’any passat, el Govern d’Andorra, el Grup 62 i la Fundació Enciclopèdia Catalana, convocants del Premi Carlemany, van reformular el premi, que rebaixar la seva dotació de 10.000 a 42.000 euros.

Un consell lector format per sis persones (tres professors representants dels tres sistemes educatius d’Andorra, un membre de l’editorial i dues persones de reconegut prestigi) seleccionen tres obres finalistes d’entre totes les presentades. Seguidament, el jurat, format per nou estudiants de 14 a 16 anys i provinents dels tres sistemes educatius andorrans, llegeixen les obres supervisats pels seus professors i escullen la guanyadora.

 

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here