Joana Raspall i Juanola, és una escriptora de Sant Feliu de Llobregat, que enguany celebra el seu 100è aniversari. Donada la seva gran labor tant literària com cívica, Sant Feliu ha volgut celebrar amb ella aquest centenari i fer-li un sentit homenatge

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]R[/dropcap]aspall es llicencià en biblioteconomia i el 1932 des de la revista Claror inicià una campanya demanant una biblioteca infantil a Sant Feliu de Llobregat, ciutat on resideix des d’aleshores.

Durant la guerra civil espanyola treballà de bibliotecària, tot contribuint a salvar molts exemplars de llibres catalans de la destrucció. Després de la guerra va donar classes de català al seu domicili particular, cosa que continuà fent anys més tard amb l’assessorament d’Òmnium Cultural. Al Primer Congrés de Cultura Catalana formà part de la ponència El llibre de teatre infantil que ocasionà la col·lecció de teatre Edebé catalana.

Tot i que és més coneguda per la seva obra poètica infantil, ha escrit també per adults i dins la seva extensa obra hi ha teatre, contes, noveles…, ha col·laborat habitualment en revistes locals i fou promotora del premi Martí Dot de poesia de Sant Feliu de Llobregat.

És medalla d’or de la Ciutat de Sant Feliu de Llobregat (1993) i el 2008 se li va possar el seu nom a un carrer a la ciutat. El 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2010 la Medalla del Treball President Macià.

Per celebrar el seu cenetanari i retre homenatge a aquesta gran escriptora, Sant Feliu ha declarat el 2013 any Joana Raspall. La ciutat organitzarà diverses activitats per donar a conèixer la vida i obra de Joana Raspall, a les que es donarà el tret de sortida el proper dia 21 de febrer, amb un acte d’inauguració (21/02/2013 19:30h Sala Ibèria de Sant Feliu de Llobregat) en el que es podrà gaudir de diverses actuacions poètiques i musicals, a càrrec de diverses entitats i artistes santfeliuencs.

No obstant, Sant Feliu ja ha començat a preparar-se per a l’inici d’aquest Any Joana Raspall, amb accions per donar a conèixer la celebració i activitats prèvies.

L’alcalde de Sant Feliu presenta l’Any Joana Raspall al president de la Diputació de Barcelona

Jordi San José, es va entrevistar dimecres passat amb el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i li va presentar un dossier sobre la commemoració enguany del centenari de l’escriptora santfeliuenca.

L’alcalde, acompanyat per la primera tinenta d’alcalde, Rosa Maria Martí, i el segon tinent d’alcalde, Manel Martínez, va explicar al president de la Diputació totes les activitats i actes que l’Ajuntament ha programat per a aquest any 2013 a l’entorn de la figura de Raspall.

L’Ajuntament convoca la Comissió Ciutadana de l’Any Joana Raspall

Dijous passat, l’Ajuntament de Sant Feliu va convocar a totes les entitats, associacions i persones particulars que integren la Comissió Ciutadana de l’Any Joana Raspall.

Aquesta comissió, constituïda el passat 28 de novembre, es va crear amb la finalitat de treballar en la preparació dels actes commemoratius del centenari de l’escriptora santeliuenca, i està oberta a la participació de tothom.

(Podeu consultar la notícia de la constitució de la Comissió el passat mes de novembre, seguint aquest enllaç)

Dones amb Veu organitza un recital poètic musical dedicat a Joana Raspall

La secció de l’Ateneu Santfeliuenc Dones amb Veu, dedicada a la divulgació i foment de la poesia, va organitzar ahir un recital poètic musical dedicat a Joana Raspall a l’Ateneu Santfeliuenc.

Amb el títol de “Sentiments de Joana”, el recital va constar de diversos poemes i fragments de l’obra de Joana Raspall, que van ser declamats en directe amb l’acompanyament al piano del músic Ivan Molinos.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here