Les Passions d’Esparreguera i Olesa de Montserrat són reconegudes molt més enllà de la comarca, per la seva antiguitat, respecte per la tradició, i espectacular posada en escena. Milers de persones d’arreu, hi assisteixen cada any per Setmana Santa

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a Passió és la representació teatral de la vida, mort i resurrecció de Jesucrist, basada en els evangelis. Als Països Catalans, i sobretot al Principat de Catalunya, les primeres representacions de la Passió de Jesús es remunten al segle XV. Però hi ha una evolució cap un llenguatge actual i modern, i d’aquesta manera en les diferents representacions s’hi barreja avantguarda i tradició, aspecte que fa de les passions un muntatge teatral original, impactant i sorprenent.

Les representacions de la Passió tendeixen a un format espectacular per arribar a tot tipus de públic: religiós, turístic i teatral. Els textos –molt acurats– s’han vestit i decorat per atraure cada vegada més adeptes. Els actes sacramentals de Setmana Santa es van convertir en peces teatrals, i de les esglésies van passar a les places públiques, per acabar en espais teatrals.

Avui, quan s’assisteix a una representació de La Passió no només s’hi va a veure un espectacle sumptuós, generós i d’impacte visual, sinó que es crea un emotiu ambient pel sentit dramàtic de l’acció.

Tal i com les coneixem avui dia doncs, les Passions són una evolució dels anomenats “misteris”, que consistien en representacions dramàtiques d’origen medieval on s’escenificaven passatges de la vida de Jesús, de la mare de Déu o també d’alguns sants. Amb el pas del temps, la música, la ubicació, els actors i actrius o l’escenografia, evolucionen i donen pas a les grans representacions.

Una tradició que, de generació en generació, ha arribat als nostres dies. I, ara són milers de persones entre personatges i figurants (tots ells amateurs), les orquestres, les corals, els equips tècnics o vestuari i maquillatge, manteniment… qui s’encarreguen de donar continuïtat a aquesta herència cultural, la més representada arreu de tot Catalunya.

L’any 2008 es va constituir  la Federació de Passions de Catalunya, entitat que vol fomentar l’espectacle i donar veu i força a les associacions catalanes davant d’estaments oficials, com per exemple, els europeus. La Passió fou declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional el dia 30 de setembre de 1983.

La Passió d’Esparreguera

Imatge de la Passió d’Esparreguera. Font: www.catalunyaonline.cat

Si Esparreguera és coneguda arreu, ho és sobretot per la important i gran representació teatral que acull any rere any sobre la vida de Jesús: La Passió. Una obra que, probablement, té el seu origen al segle XVII. Una carta amb data de 1611 constata que uns veïns de la vila de Sant Llorenç d’Hortons s’adrecen a uns familiars d’Esparreguera anunciant-los que aniran a veure la representació de la Passió.

L’etapa pròpiament històrica de la Passió d’Esparreguera tal i com la coneixem ara s’inicia, després d’una llarga interrupció, l’any 1860 en un local tancat ja que anteriorment era costum representar-la en ple carrer.  Ara, la Passió d’Esparreguera ja s’ha convertit en una producció d’una gran complexitat tècnica i dramàtica (hi ha més de trenta canvis escenogràfics), amb més de 1000 persones participants, capaç de transmetre a l’espectador l’essència d’uns personatges que tenen més de dos mil anys d’història.

Si la paraula i l’acció són elements importants en la Passió, la música en directe juga un paper fonamental perquè l’espectador s’endinsi en allò que està veient. Un conjunt de notes musicals que a Esparreguera es desprenen de trenta músics i una coral de cinquanta veus, acompanyats d’un orgue de set-cents tubs.

Josep Borràs, fill de la vila, és l’autor de les peces musicals composades exclusivament per a la Passió, fet que permet readaptar-les sempre que calgui. D’altra banda, la versió actual del text és una creació de l’artista esparreguerí Ramon Torruella, estrenada als anys seixanta, que es manté fidel als textos evangèlics i alhora s’adapta a la realitat més immediata.

Imatge de la Passió d’Esparreguera. Font: www.catalunyaonline.cat

Tot aquell qui vulgui gaudir de la Passió d’Esparreguera ho podrà fer durant tot un dia. L’espectacle ha sabut mantenir al llarg dels anys la seva estructura original com si fos una obra de teatre clàssica, que es representa partida. Un total de 37 escenes queden dividides en dues grans parts. La primera part es representa durant el matí i tracta els tres anys de vida pública de Jesús, mentre que la segona part, a la tarda, narra la passió, mort i resurrecció de Crist.

Cada any es realitzen prop d’unes 10 representacions durant els caps de setmana dels mesos de març, abril i el primer de maig que tenen lloc al Teatre de la Passió d’Esparreguera, inaugurat l’any 1969, dissenyat exclusivament per a aquestes representacions.

L’èxit de la Passió es fa palès en l’afluència de públic que supera els 10.000 espectadors per temporada. Per a més informació sobre les representacions, els séus horaris i la compra d’entrades, visiteu http://www.lapassio.net

La Passió d’Olesa de Montserrat

Imatge de la Passió d’Olesa. Font: www.lapassio.cat

Olesa, a través de la seva Passió, és el marc des d’on es contempla una bella tradició que ha anat passant de pares a fills i que està documentada des de l’any 1538. En aquelles llunyanes dates, els olesans van tenir la iniciativa de representar la vida, mort i resurrecció de Crist pels carrers del poble. Aquelles primeres representacions, de les quals només es disposa de referències en documents escrits, es van efectuar com una cerimònia religiosa per commemorar la mort de Jesús per Setmana Santa.

Amb el pas del temps, la iniciativa va esdevenir tradició, i la tradició en un dels espectacles més importants, patrimoni del nostre país. És evident que en un espectacle on es representa la vida, la mort i la resurrecció de Crist, les connotacions religioses en són presents.

En el cas de La Passió d’Olesa, com totes les que es representen pel territori català, en són més que presents, en són l’origen. Olesa, però, amb el pas del temps, ha anat allunyant les representacions a la tradició religiosa per apropar-la més a l’espectacle teatral.

Aquesta és la gran sorpresa que és en boca de tots els que visiten La Passió d’Olesa per primera vegada, la sensació que molt lluny d’assistir a una tradició que un cop a la vida toca, han presenciat un espectacle teatral de primera categoria.

Imatge de la Passió d’Olesa. Font: www.lapassio.cat

Els actors i actrius , tots ells amateurs i vinculats al poble, són seleccionats i dirigits en base a la qualitat interpretativa de cadascú. Ser olesà no és el requisit únic i imprescindible per actuar a La Passió; per ser-ne un primer actor cal un requisit encara més important, la qualitat artística. D’aquesta manera s’entén que, durant l’època moderna de La Passió, aquesta ha actuat com una autèntica pedrera de talents artístics que avui en dia, un cop estrenats al teatre, són professionals del ram.

La modernitat del text, la posada en escena, els efectes, el treball d’un equip tècnic a la tramoia digne del millor dels espectacles professionals, l’esforç de tot un poble abocat d’una manera o bé d’una altra perquè l’espectacle perduri en el pas dels temps i sobretot, els resultats, fan que la ciutadania de la vila se senti orgullosa de la seva Passió.

Per a més informació sobre les representacions, els séus horaris i la compra d’entrades, visiteu http://www.lapassio.cat/

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here